Când se despodobește bradul de Crăciun, de fapt. Toţi îl au în casă, dar puţini au habar de această tradiţie

Iancu Andreea 02.01.2022, 15:40
Când se despodobește bradul de Crăciun, de fapt. Toţi îl au în casă, dar puţini au habar de această tradiţie

Bradul de Crăciun reprezintă un simbol al sărbătorilor de iarnă, atât de apreciat de către toată lumea. Extrem de îndrăgit, pomul de iarnă este adesea împodobit de către mulți încă din prima zi a lunii decembrie, deși tradiția spune că seara de Ajun este destinată acestui obicei. La fel ca în cazul împodobirii, mulți amână să îl desfacă după sărbători. Află însă când se despodobește bradul de Crăciun, de fapt. Puțini respectă această regulă.

Data la care se despodobește bradul de Crăciun

În timp ce împodobirea bradului este o activitate apreciată de mulți, pomul de Crăciun este ulterior despodobit cu greu. Însă tradiția spune exact când se despodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Sunt oameni care aleg să renunțe la el imediat după Revelion, iar alții și-ar dori să îl păstreze până în primăvară.

Dacă vorbim despre un brad natural, care se usucă la căldura din casă, după sărbători încep deja să îi cadă acele. În schimb, cei care au optat pentru un brad artificial îl pot păstra la loc sigur, depozitat bine pentru următorul Crăciun. Chiar dacă sperăm cu toții să păstrăm cât mai mult timp pomul de sărbători, în realitate, tradiția spune că bradul de Crăciun se despodobește până pe 7 ianuarie, când este sărbătorit de creștini Sfântul Ioan Botezătorul.

Când se despodobește bradul de Crăciun
Bradul de Crăciun, înconjurat de tradiții și superstiții

Superstiții legate de pomul de iarnă

Atunci când vorbim despre bradul de Crăciun, există multe păreri împărțite. De la momentul în care trebuie adus în casă, până la cel în care trebuie despodobit. Se consideră că bradul nu ar trebui adus în casă mai curând de Ajunul Crăciunului deoarece aduce ghinion. De asemenea, o altă superstiție spune că vârful bradului trebuie să aibă un înger sau o stea pentru a proteja casa de spiritele rele.

În alte cazuri, familiile preferă să împodobească bradul după ce copiii au adormit. Astfel, micuții vor beneficia de protecție divină și de sărbători magice. O practică neobișnuită este utilizată de unii oameni, care își decorează bradul cu lumânări pe care le aprind ulterior. Se spune că cel care aprinde aceste lumânări și nu își vede umbra cu cap, atunci va avea probleme grave de sănătate.

Totodată, în ziua în care bradul de Crăciun este adus în casă, e bine să ne punem o dorință și să ne facem planuri pentru Anul Nou. O altă superstiție arată că în pomul de iarnă trebuie agățată o monedă legată cu ață roșie. Aceasta va aduce belșug și bunăstare, iar ața roșie simbolizează norocul în dragoste.

Urmăriți Impact.ro și pe