Când începe postul Sfintei Marii în 2021

Emanuela Pană 13.07.2021, 08:04
Când începe postul Sfintei Marii în 2021

Postul Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi din creștinism. Este mai scurt decât cel al Paștelui și al Crăciunului și se ține înaintea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Când începe postul Sfintei Marii în 2021 și ce reguli trebuie să respecte credincioșii, afi în continuare.

Când începe postul Sfintei Marii în 2021

Postul Sfintei Marii sau postul Sântmăriei, așa cum mai este cunoscut în popor, este unul dintre cele patru posturi de durată din timpul anului bisericesc, a cărui rânduială este asemănătoare cu aceea din Postul Mare.

În fiecare an, pe data de 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare – una dintre cele mai importante sărbători religioase, căreia i se asociază un post mai scurt decât cel dedicat Sărbătorilor Pascale sau Nașterii Domnului.

Postul Sfintei Marii se ține în fiecare an de către creștini și durează, după cum spuneam, două săptămâni. Postul Sintei Marii se mai numești și Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sântmăriei.

Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an și îi pregătește pe credincioși întâmpinarea celor două praznice importante: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (sărbătoare prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 15 august).

Acest post își are originea în secolul V, apărând odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. În primele secole, Postul Maicii Domnului nu se ținea peste tot în același timp și avea o durată diferită. În timp ce oamenii din Ierusalim posteau timp de 8 zilei, în Antiovia postul se ține o singură zi.

De regulă, postul Maicii Domnului începe pe 1 august și durează două săptămâni, adică până pe 15 august. În anumiți ani, însă, acesta începe cu o zi mai devreme, adică pe 31 iulie. Potrivit teologilor, motivul este legat de momentul în care are loc Lăsatul Secului.

În cazul în care nu cade într-o zi de miercuri sau de vineri, Lăsatul Secului se serbează pe 31 iulie. Dacă pică, însă, într-una dintre aceste două zile, Lăsatul Secului se serbează pe 30 iulie, seara, urmând ca postul Sfintei Marii să înceapă pe 31 iulie.

În 2021, Postul Adormirii Maicii Domnului începe, conform tradiției, pe 1 august, și se încheie pe data de 15.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce nu ai voie să faci de Adormirea Maicii Domnului

Ce se mănâncă în Postul Sfintei Marii și ce e interzis

Postul Sfintei Marii este unul destul de strict, reprezentând o ocazie perfectă pentru o cură de curățare, atât din punct de vedere alimentar și fizic, cât și din punct de vedere spiritual.

Ce alimente pot consuma creștinii în Postul Sfintei Marii
Ce alimente pot consuma creștinii în Postul Sfintei Marii

Întrucât reprezintă un moment important în viața de peste an a creștinilor, postul Sfintei Marii trebuie respectat cu strictețe. Pe lângă faptul că ar trebui să îndepărteze orice gând negativ și orice faptă necuvenită, credincioșii trebuie să privească Postul Adormirii Maicii Domnului ca pe o perioadă de introspecție, de apropiere față de Dumnezeu și divinitate, de mulțumire și de recunoștință.

În ceea ce privește alimentele care se pot consuma în acest post, creștinii au de ales din varietatea de legume și fructe proaspete și gustoase, prezente pe piață în luna august. Prin urmare, cei care țin postul pot mânca: dovlecei, vinete, roșii, ardei, castraveți, ceapă verde, salată, etc. Fructele și legumele pot fi consumate atât proaspete, cât și gătite.

Din ele poți face salate delicioase și sănătoase, pe care să le asezonezi cu sare, pieper și puțină zeamă de lămâie. De asemenea, poți să folosești și legume precum fasole, porumb sau orez și vei avea parte de mese care te vor sătura și vor fi hrănitoare pentru organismul tău.

În ceea ce privește fructele, ai o paletă largă la dispoziție: cireșe, vișine, căpșuni, piersici, nectarine, pepene galben, pepene roșu, zmeură, dar și multe alte bunătăți pe care le poți sevi ca gustare sau desert.

După cum ați putut observa, carnea și lactatele lipsesc de pe lista alimentelor permise în postul Sfintei Marii, fiind așa-zisele produse „de dulce“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...