Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Pe ce dată pică această sărbătoare

Cazacu Alexandru 06.09.2022, 14:09
Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Pe ce dată pică această sărbătoare

Înălțarea Sfintei Cruci este considerată a fi una dintre cele mai vechi sărbători ale creștinilor. În această zi se ține post, deoarece sărbătoarea amintește de Patimile și Răstignirea pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos. Află în continuare când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Pe ce dată pică, în acest an, sărbătoarea cu cruce roșie.

Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022

Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci, în fiecare an, la data de 14 septembrie. După cum spuneam, această zi de sărbătoare ne amintește de Patimile și Răstignirea lui Hristos. În ceea ce privește postul, creștinii nu îl țin din obligație, ci din dorința de a fi mai aproape de Dumnezeu.

Pe 14 septembrie, creștinii sărbătoresc amintirea a două evenimente importante din istoria Sfintei Cruci. Unul dintre acestea este Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos și Înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie, în anul 335.

Cel de-al doilea eveniment este Aducerea Sfintei cruci de la perși, în 629, pe vremea împăratului Heraclius. Acesta din urmă a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Despre Înălțarea Sfintei Cruci

Sfânta împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin Cel Mare a dat poruncă ca Sfântă Cruce să fie aflată. Așadar, datorită ei s-au găsit trei cruci pe Golgota. Se spune că, pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, episcopul Macarie a decis ca cele trei cruci să fie atinse pe rând de o femeie moartă. La momentul când crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a atins-o pe femeie, aceasta a înviat.

Astfel, după fiind martor la minune, Macarie a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci într-un loc înalt, pentru ca tot poporul să o poată vedea. După ce a cucerit Ierusalimul, împăratul persan Hosroe a a dus Sfânta Cruce în Persia, unde a rămas vreme de paisprezece ani. Ulterior, împăratul Heraclie l-a învins pe Hosroe și a adus Sfânta Cruce la Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.

Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022
Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022

Înălțarea Sfintei Cruci 2022, mare sărbătoare pe 14 septembrie

Cu ocazia acestei sărbători, în bisericile și mănăstirile ortodoxe din România se oficiază slujbe. În țara noastră există mai multe lăcașuri de cult care poartă hramul Înălțării Sfintei Cruci, iar printre acestea se numără și următoarele:

  • Mănăstirea Lupșa (județul Alba)
  • Biserica Sfântul Vasile cel Mare (București)
  • Mănăstirea Caraiman (Bușteni)
  • Mănăstirea Sfintei Cruci (județul Bihor)
  • Mănăstirea Sângeap-Basaraba (Iași)
  • Mănăstirea Dervent- (județul Constanța)
  • Mănăstirea Șatra (Maramureș)
  • Mănăstirea Bixad (județul Satu Mare)
  • Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci din Cășiel  (județul Cluj)
  • Mănăstirile Cebza și Partoș (județul Timiș).

Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022 și ce este bine să faci. Tradiții și obiceiuri

La fel ca și în alte zile de sărbătoare, de Înălțarea Sfintei Cruci, românii au mai multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă. În popor, această sărbătoare mai este cunoscută sub denumirile de Cârstovul Viilor, Ziua Crucii sau Ziua Șarpelui.

Ziua Crucii marchează începutul culegerii viilor. Totodată, în această zi, în unele zone din țară se bat nucile. Bătrânii de pe la sate spun că nucii care sunt bătuți de Înălțarea Sfintei Cruci vor fi roditori și în anii următori.

Conform credinței populare, se spune că șerpii se ascundă sub pământ în această zi și vor sta acolo până la primăvară. Tocmai de aceea, sărbătoarea mai este numită și Ziua Șarpelui. În unele locuri din România, oamenii cred că pe 14 septembrie șerpii se strâng laolaltă, iar încolăcindu-se produc o mărgică care poate vindeca boli.

Tot de Înălțarea Sfintei Cruci 2022 se culeg și ultimele ierburi de leac. Acestea sunt duse apoi la biserică unde sunt atinse de cruce și sfințite. După sfințire, plantele se pun pe la icoane și sunt apoi folosite la vindecarea bolilor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...