Când devine realitate pașaportul de vaccinare. Anunțul făcut de șefa Comisiei Europene

Cristian Cojocaru 01.03.2021, 20:09
Când devine realitate pașaportul de vaccinare. Anunțul făcut de șefa Comisiei Europene

Pașaportul de vaccinare se apropie tot mai mult de realitate. În această lună, Comisia Europeană urmează a prezenta propunerea pentru crearea unui astfel de pașaport la nivelul Uniunii Europene. Mai multe state doresc adoptarea unui astfel de document digital.

Pașaportul de vaccinare devine realitate

Liderul Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat astăzi că pe parcursul lunii se va prezenta propunerea pentru pașaportul de vaccinare, spunând că „în privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în martie”. Liderii UE s-au reunit joi în cadrul unui summit virtual în scopul de a discuta despre gestionarea pandemiei.

Statele care sunt dependente de turism doresc accelerarea adoptării unui astfel de document pentru a-și salva sezonul estival. După dezbateri s-a decis menținerea restricțiilor asupra vieții publice dar și asupra liberei circulații. La nivel european, părerile sunt împărțite cu privire la acest nou tip de pașaport. Angela Merkel a declarat că toate statele membre au fost de acord cu propunerea însă anumite state nu sunt de aceeași părere.

Statele care susțin adoptarea documentului sun Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria, în timp ce Franța și Germania încă se mai gândesc la această soluție de tranzit pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Alte state care au abordat o poziție reticentă cu privire la pașaportul de vaccinare sunt Belgia, Olanda dar și România.

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz este de părere că acest tip de pașapoarte digitale ar trebui să ofere totodată deținătorilor acces în restaurante, evenimente culturale, sportive sau în scop de turism
Cancelarul austriac, Sebastian Kurz este de părere că acest tip de pașapoarte digitale ar trebui să ofere totodată deținătorilor acces în restaurante, evenimente culturale, sportive sau în scop de turism

Piedici legale în adoptarea pașapoartelor

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz este de părere că acest tip de pașapoarte digitale ar trebui să ofere totodată deținătorilor acces în restaurante, evenimente culturale, sportive sau în scop de turism și nu doar celor care au fost recent imunizati, ci și celor care au fost testați recent negativ. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov susține ideea introducerii pașapoartelod de vaccinare. Europarlamentarii sunt de părere că trebuie emis un certificat comun de vaccinare, lucru care urmează a fi votat în următoarea ședință.

Dacă pentru tot mai multe țări, această soluție a documentelor de vaccinare reprezintă o idee viabilă, călătoria în baza unor astfel de documente ridică probleme de natură juridică. Cei care au rămas în ultima etapă de vaccinare se pot confrunta cu o discriminare, astfel că pot afirma că libertatea lor de mișcare a fost restricționată într-un mod nejustificat din cauza listelor de așteptare care se întind pe perioada câtorva luni de zile.

Mai există neclarități și cu privire la faptul că momentan nu a fost stabilit încă dacă cei care au primit rapelul, mai potr transmite virusul și infecta alte persoane. Un alt lucru neștiut momentan este reprezentat și de faptul că nu se știe dacă mai sunt vulnerabili sau nu. Se are în vedere și faptul că nu este clar în cazul celor care s-au vindecat dacă mai pot transmite virusul și care este perioada de imunitate.

Urmăriți Impact.ro și pe