EXCLUSIV

Când ar putea fi terminat raportul despre incendiul de la spitalul din Constanța. Primele declarații ale procurorilor de caz. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 26.10.2021, 19:12

Un prim raport complet al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, legat de incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, izbucnit pe 1 octombrie, ar putea fi gata d-abia la începutul primăverii. Anunțul a fost făcut, în exclusivitate pentru impact.ro, de procurorul de caz Zafer Sadîc, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Procurorul de caz face dezvăluiri: ”Așteptăm concluziile colegilor noștri care au experiență în analiza cauzelor incendiilor”

Zafer Sadîc susține că nu poate furniza amănunte despre desfășurarea anchetei, în acest moment, dar dă asigurări că anchetatorii au investigat cu atenție mai multe piste.

S-au luat în calcul mai multe piste legate de cauza incendiului, asta pot afirma. Însă nu pot da prea multe detalii, în timpul desfășurării anchetei, fiindcă nu-mi este permis acest lucru!, a indicat procurorul de caz.

El spune că audierile personalului sanitar și pacienților a fost încheiat, dar și că au fost strânse la dosar și audieri suplimentare, din partea reprezentanților instituției medicale, întrucât cazul este unul extrem de complex.

Cand ar putea fi terminat raportul despre incendiul de la spitalul din Constanta. Primele declaratii ale procurorilor de caz. EXCLUSIV
Imagini surprinse în timpul acțiunilor pompierilor la spitalul din Constanța

”S-a încheiat audierea pacienţilor implicați în incident și care au scăpat cu viaţă”

Procurorul Zafer Sadîc a mai declarat pentru impact.ro:

După cum se știe, am avut o echipă numeroasă care a făcut cercetări la faţa locului, și polițiști, şi specialişti în domeniul investigării incendiilor. Aș putea spune că avem o anume imagine asupra celor întâmplate acolo. După cum și partea legată de audierea de persoane care puteau să ofere informaţii despre cele întâmplate în ziua respectivă s-a încheiat. Inclusiv audierea pacienţilor implicați în incident și care au scăpat cu viaţă.

”Așteptăm concluziile colegilor noștri care au experiență în analiza cauzelor incendiilor”

Zafer Sadîc mai susține că se așteaptă la o anchetă lungă și meticuloasă, care se află într-o formă incipientă, chiar dacă a trecut aproape o lună de la înregistrarea teribilului incendiu. El admite că în această fază a anchetei accentul cade pe analiza specialiștilor în producerea incendiilor.

Urmează câteva luni bune, trei, patru, poate chiar ceva mai multe, în care așteptăm și concluziile colegilor noștri care au experiență în analiza cauzelor incendiilor. Ei trebuie să facă tot felul de analize și de teste, inclusiv de laborator, și de aici perioada mare de timp de așteptare. Cuvântul lor va avea greutate în stabilirea cu exactitate a cauzelor acestei tragedii, crede Zafer Sadîc.

Specialiștii de la INSEMEX Petroșani au fost solicitați să facă expertizele

Specialiștii de la INSEMEX Petroșani, cei care au fost chemați să investigheze și cauzele incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț, din noiembrie 2020, au fost solicitați să facă expertize și la Constanța, datorită reputației lor foarte bune. Raportul celor de la INSEMEX Petroșani, în cazul incendiului de la Piatra Neamț, soldat cu 15 morți, a fost finalizat după nouă luni de anchetă, abia în a doua parte a lunii august, acest an. În cazul spitalului din Piatra Neamț se speculează că incendiul a fost provocat de flacăra unei candele aprinse lângă cablul unui injectomat de la un ventilator mecanic amplasat lângă patul unui pacient din secția ATI. 

Numărul victimelor a crescut la unsprezece, în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța

În cazul catastrofei de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, soldat cu șapte morți, într-o primă fază, incendiul din 1 octombrie a cuprins toate cele șapte saloane ale secției ATI, unde erau internați zece pacienți, trei bărbați reușind să se salveze. Ulterior, însă numărul victimelor a crescut la unsprezece, din cauza complicațiilor apărute la nivel pulmonar, după transferul acestora la alte spitale. 125 de pacienți din întreg spitalul constănțean au fost transferați imediat după teribilul incident de la începutul lunii octombrie.

Urmăriți Impact.ro și pe