Liderii europeni au decis să cumpere gaze naturele împreună. Europa vrea să scape de dependența de gazul rusesc

Beatrice Dumitru 22.03.2022, 14:10
Liderii europeni au decis să cumpere gaze naturele împreună. Europa vrea să scape de dependența de gazul rusesc

Prețurile gazelor au crescut în Europa în lunile care au precedat invaziei Rusiei în Ucraina, determinând guvernele să cheltuiască miliarde pentru scutiri de taxe și subvenții pentru a-i proteja pe cetățeni de costurile mari, iar pentru UE a fost dificil să găsească un răspuns comun. Acum, liderii europeni au ajuns la un acord.

Ce au decis liderii europeni

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze din Europa, a făcut ca prețurile energiei să crească până la cote record și a reprezentat un semnal pentru UE de utiliza mai puțin gaz rusesc în acest an. Acesta mișcare presupune că blocul comunitar să importe de la alți furnizori, cum ar fi Qatar și Statele Unite.

Liderii din țările Uniunii Europene vor conveni la summitul din perioada 24-25 martie, să achiziționeze în comun gaz natural, gaz lichefiat și hidrogen înainte de iarna viitoare, potrivit unei variante de lucru a documentului care va fi aprobat de aceștia.

Liderii europeni au decis să cumpere gaze naturele împeună. Europa vrea să scape de dependența de gazul rusesc
Auropa este dependentă de gazul din Rusia.

În vederea iernii viitoare, statele membre și Comisia vor lucra de urgență împreună la achiziționarea comună de gaz, GNL și hidrogen”, se arată în documentul consultat de Reuters.

UE va ajuta ţările membre să demareze achiziţiile comune

Comisia Europeană a propus anul trecut un sistem pentru ca țările blocului comunitar să cumpere în comun stocuri strategice de gaze, pe care unele țări, precum Spania, l-au solicitat ca o modalitate de a oferi o variantă de rezervă în cazul posibilelor perturbări pe partea de aprovizionare. Temerile legate de întreruperea gazelor au crescut de când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina, în condițiile în care Rusia furnizează 40% din gazul UE.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

UE va ajuta ţările membre să demareze achiziţiile comune de gaze în acest an şi în zilele următoare este aşteptată să propună o serie de reguli care vor obliga statele să umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate înainte de fiecare iernă. În prezent, depozitele de gaze din UE au un grad de umplere de 26%.

Potrivit proiectul, țările au convenit să coordoneze măsurile de umplere a depozitelor și să înceapă să facă acest lucru „cât mai curând posibil”.

Liderii europeni vor lua în considerare, de asemenea, măsuri noi pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie și vor discuta despre cum să „optimizeze” funcționarea piețelor energetice. De asemenea, ei vor cere Comisiei să ia „inițiative necesare” pentru a face acest lucru. Printre țările care solicită intervenția pe piețele energetice se numără Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...