Campania de angajare a rezerviștilor și activarea celor care au făcut armata stârnesc panică. MaPN are un proiect în lucru

Gabriela del Pupo 01.02.2022, 10:23
Campania de angajare a rezerviștilor și activarea celor care au făcut armata stârnesc panică. MaPN are un proiect în lucru

MaPN a organizat la începutul anului o campanie pentru angajarea a peste 440 de rezerviști, posturi rămase din cele peste 770 scoase la concurs anul trecut. În paralel mai mulți rezverviști au primit ordine de chemare la centrele județene ceea ce a creat semne de întrebare privind intențiile Armatei în contextul tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina. Vasile Dâncu spune că cele două acțiuni sunt coincidențe însă Armata are în proiect pregătirea unei noi generații de rezverviști, care vor face stagii militare mai scurte.

Este o formă de verificare, spune Vasile Dâncu

Ministrul Apărării spune că ordinul pe care l-au primit rezverviștii este doar o acțiune de verificare anuală. Acesta însă recunoaște că armata are nevoie de rezerviști, Armata având doar 60.000 angajați în prezent.

Activarea rezerviștilor se face în fiecare an, prin rotație. Este o formă de verificare pe care o facem și în fiecare an există câteva mii de rezerviști care primesc ordin și este forma de a face un fel de inventar al rezerviștilor, a stărilor și așa mai departe.

Deci în niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor. Nu suntem într-o asemenea situație”, a declarat Vasile Dâncu.

”Stagiu militar obligatoriu în România”. George Simion a dezvăluit ce vrea, de fapt, partidul AUR

2700 de lei pentru perioada de pregătire și 1500 de lei pentru când nu este convocat

Deocamdată nu se pune problema la revenirea la stagiul militar obligatoriu care a fost scos în 1997 dar MaPN are un proiect de pregătire a unei noi generații de rezerviști. Stagiul de pregătire ar fi mai scurt sau împărțit pe luni pe o perioadă de câțiva ani.

„Mai avem şi altă variantă, alternativă la serviciul militar obligatoriu, nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru care mi se pare un proiect foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar. Adică, avem o formulă pe care vom lansaîn viitor pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară şi să ştiţi că sunt mulţi, am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje. E un alt tip de armată, e armată mai pe termen scurt. S-ar putea să fie şi stagii mai scurte şi mai multe într-un an sau doi sau maxim trei luni de zile, vom vedea”, a explicat Vasile Dîncu. El a precizat că cei care se înscriu în acest program vor primi 2700 de lei perioada de pregătire şi 1500 de lei pentru când nu este convocat” a declarat ministrul Apărării la emisiunea Insider Politic.

Explicațiile ministrului vin după ce mai multe informații privind activarea rezerviștilor sau reintroducerea stagiului militar obligatoriu au apărut în spațiul public sau în declarații politice. Liderul AUR, George Simion a avut mai multe declarații în care s-a arătat susținătorul acestei idei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...