EXCLUSIV

Călin Geambașu, acuzații grave la adresa Doinei Spătaru, mama Mălinei Olinescu: „În acel act pe care îl are acasă stă tot adevărul, Mălina nu s-a sinucis” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 14.12.2021, 18:53

Au trecut zece ani de la decesul solistei Mălina Olinescu, însă familia ei refuză și acum să facă public actul INML, în care este menționată cauza morții. O țară întreagă încă mai crede că a fost vorba despre sinucidere, că, într-un moment delicat, din punct de vedere emoțional, Mălina s-ar fi aruncat de la etajul 6 al blocului în care locuia. Prietenul ei de suflet, Călin Geambașu, îi cere Doinei Spătaru, prin intermediul impact.ro, să prezinte acel act, pentru a onora în mod corect amintirea fiicei: „În acel act pe care Doina îl are acasă stă tot adevărul, Mălina nu s-a sinucis, deși inițial asta a fost părerea tuturor. A fost un accident, o confuzie din cauza pastilelor de somn!”, ne-a declarat Călin Geambașu.

„De ce Doina Spătaru, mama ei, nu face public raportul INML, finalizat la câteva luni după deces?”

Artistul, care a cântat alături de Mălina, ani la rând, a dat timpul înapoi și ne-a povestit cu emoție despre prietena lui de suflet, dar și despre relația Mălinei cu Doina Spătaru, care nu fusese nicidecum o mamă cu normă întreagă, după cum singură a recunoscut în mod public.

„Doina și tatăl meu erau mai mult plecați prin turnee, ea mai dădea pe acasă când și când”. Călin ne-a oferit și ultimele fotografii făcute doar cu o lună înainte de tragedie, într-un concert public televizat.

În seara zilei de 12 decembrie 2011, o veste cumplită avea să cutremure întreaga suflare a țării: „Mălina Olinescu s-a sinucis!”, titrau ziarele vremii, știrea fiind dezbătută de televiziuni și de o armată de psihologi. A fost vorba despre un accident, din cauza pastilelor pentru depresie, sau s-a sinucis, urmare a unor decepții amoroase sau profesionale? Tăcerea s-a așezat peste controversatul caz.

Cum Doina Spătaru refuză sistematic interviurile, mai ales pe această temă, Călin o provoacă din nou pe mama Mălinei Olinescu să facă public actul semnat de INML, în care este specificat clar că nu este vorba în mod cert despre sinucidere, ci despre un foarte posibil accident, urmare a efectului hipnotic al pastilelor pe care ea le luase în acea seară:

„De ce Doina, mama ei, nu face public raportul INML, finalizat la câteva luni după deces? Așa ar îndepărta dubiile ce planează asupra momentului (2 pastile de somn + echivalentul a 2 beri au produs efectul hipnotic care a condus la confundarea patului cu balconul – scrie negru pe alb în act). În realitate, pe Doina nu o interesează amintirea corectă a Mălinei. Eu am văzut acel act de la INML. Ca părinte, ca mamă, aș fi arătat acel act, dar ea a lăsat să planeze ideea că Mălina ar fi o sinucigașă, așa cum toți inițial ne-am speriat în șocul momentului. Are răspunsul de la INML și refuză să-l arate. I-am cerut și public, m-au certat și părinții mei, de parcă adevărul ar fi un lucru rău.”

„Doina știa că Mălina era pe tratament. Avea obligația părintească, cred că și legală, să o supravegheze, să n-o lase singură în casă”

Călin Geambașu o acuză pe Doina Spătaru, la zece ani de la decesul solistei, că nu și-a supravegheat fiica, deși știa că se află pe tratament, pentru depresie:

„Problema e că Doina face deliberat acest lucru, că nu arată acel act de la INML, prin tipica mușamalizare și trunchiere comunistă, pentru a-și ascunde propria neglijență și relaționare iresponsabilă cu Mălina, dovedind astfel că doar pozează în „mamă suferindă”.

Doina știa că Mălina era pe tratament, că avea o depresie de moment, cu toții mai avem probleme și momente grele în viață. Doina avea obligația părintească, cred că și legală, să o supravegheze pe Mălina, pe durata tratamentului, să stea alături de ea, în casă, să fie cineva cu ea”, a mai adăugat Călin Geambașu pentru impact.ro.

Călin Geambașu, acuzații grave la adresa Doinei Spătaru, mama Mălinei Olinescu

„Mălina a fost crescută de bunici. Doina era pe acasă doar când și când”

Întrebat de reporterii impact.ro de ce Mălina Olinescu și mama ei, Doina Spătaru, nu cântau împreună, decât foarte rar, Călin Geambașu ne-a făcut alte dezvăluiri dureroase:

„Ele două nu au avut o relație extraordinară. Doina a și recunoscut, de altfel, că și-a sacrificat relația cu fiicele ei pentru a merge cu tatăl meu, Petre Geambașu, în Occident. Un copil devenit adult nu poate să nu treacă printr-un barometru emoțional personal, când un părinte îi transmite astfel de lucruri, mai ales prin intermediul presei, în anul 2007.

Mălina a fost crescută de bunici. Doina era pe acasă doar când și când. Tata și Doina nu plecau din țară pentru că nu aveau din ce să trăiască, dimpotrivă, în România aveau un statut privilegiat, câștigau într-o zi când alții într-o lună. Plecau pentru că beneficiau de o libertate relațională”.

Ce spunea Doina Spătaru, mama Mălinei Olinescu: „Mi-am sacrificat relaţia cu fetele mele”

De altfel, Doina Spătaru, mama Mălinei Olinescu, a și recunoscut, într-un interviu acordat, în 2007, pentru „Formula As” că, din cauza turneelor, şi-a sacrificat relaţia cu fiicele sale. Doina Spătaru a cântat peste 25 de ani alături de Petre Geambaşu:

„În Petrică Geambaşu am întâlnit un profesionist prin excelenţă, un perfecţionist care e în stare să meargă până-n pânzele albe, ca să obţină exact nuanţa pe care o doreşte, un şef de orchestră extraordinar, un om extrem de sufletist şi de manierat şi mă simt norocoasă fiindcă am lucrat şi lucrez alături de el. Aşa se explică această colaborare a noastră, de peste 25 de ani.

O singură umbră a existat în timpul acesta în viaţa mea. Din cauza deselor şi destul de îndelungatelor mele plecări, mi-am sacrificat relaţia cu fetele mele. Eu le lăsam într-un punct şi, când mă întorceam, descopeream că ele mai parcurseseră deja o bucăţică din drumul vieţii. Iar uneori îmi dădeam seama că nu mai reuşeam să ajung la sufletul lor. Şi-mi era teamă că se înstrăinează.”

„Mălina Olinescu era unică, avea o strălucire aparte a vocii, i-am compus melodia „Tăcerea doare”

Călin a admirat enorm talentul artistic al Mălinei, solista alături de care a cântat împreună în „Școala vedetelor”, încă din 1995. Pe lângă duetul „Doar un vis”, cu care au fost premiați la „Mamaia” în 1997, melodie compusă tot de Călin, el i-a compus și piesa de dragoste „Tăcerea doare”, cu care Mălina s-a calificat în finala națională Eurovision, în 2003, la TVR.

„Acel deces nu trebuia să intervină atunci, a fost e eroare a firii. Mă gândesc la Mălina în luna ianuarie, când ea ar fi trebuit, pe parcursul vieții, să-și serbeze ziua de naștere. E nedrept, eram veseli, aveam concerte, iar în anul tragediei tocmai filmasem 80 de videoclipuri.

Mălina avea o voce puternică și plină de emoție, nu mai există o voce ca a ei. Nu mai voiam să compun după ce am obținut locul 1 la „Creație”, la Festivalul Mamaia, în anul 2000, dorindu-mi să las loc altor compozitori tineri. Am făcut însă o excepție și, în 2003, pentru vocea și linia ei lirică și puternică am compus „Tăcerea doare”. Ea a cântat-o impecabil în trasmisiune directă, pe TVR, filmarea fiind și acum pe Youtube.

Pentru Mălina am organizat și un spectacol omagial, în 2013, la Teatrul „Constantin Tănase” , din București, având titlul „Glas de îngeri”. Se auzea în sală vocea ei, iar noi, artiștii și instrumentiștii, doar îi acompaniam vocea”, ne-a mai declarat Călin Geambașu, pentru impact.ro.

„Nimic nu prevestea moartea Mălinei. Nu și-a luat adio de la nimeni, iar noi aveam concerte aproape în fiecare zi!”

Călin Geambașu și Mălina Olinescu nu duceau lipsa spectacolelor, deci nu acesta era motivul tristeții ei, la acel moment:

„Noi doi aveam concerte cu trupa, în acel decembrie, ne aflam între două cântări, ne mergea perfect pe plan profesional, câștigam bine. La aflarea veștii că Mălina a murit, unul dintre beneficiarii unde urma să avem spectacol a anulat evenimentul cu câteva zile, chiar dacă a pierdut bani cu meniul și cu locația, ca să ne putem reveni cu toții din punct de vedere emoțional.

Nimic nu prevestea moartea ei. Sunt convins că nu a fost sinucidere, pentru că nu și-a luat adio de nimeni, ne mergea bine. Ultima noastră discuție telefonică a fost una obișnuită”, ni s-a mai confesat Călin Geambașu, în exclusivitate pentru impact.ro.

Acesta ne-a oferit și ultimele fotografii alături de Mălina:

„Sunt fotografii realizate cu o lună înainte de decesul Mălinei. TVR îmi sărbătorea ziua de naștere, în cadrul emisiunii „Dănutz SRL”, a lui Dan Bittman. Pare Mălina în „neregulă”? Noi așa funcționam până în preziua accidentului”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...