Calendar ortodox vineri, 9 aprilie. Ce sărbătorește Biserica în această zi

Ana Anitoiu 09.04.2021, 08:18
Calendar ortodox vineri, 9 aprilie. Ce sărbătorește Biserica în această zi

Calendar ortodox vineri, 9 aprilie. Biserica îi sărbătorește astăzi, în zi de post al Paștelui, pe Sfântul Mucenic Eupsihie, Preacuviosului Vadim Arhimandritul și ucenicii lui, ale căror povești sunt inedite, dar și pe alți sfinți importanți.

Calendar ortodox vineri, 9 aprilie. Cine a fost Sfântul mucenic sărbătorit astăzi

Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei s-a născut într-o familie de nobili creștini. În timpul domniei lui Iulian Apostatul, el s-a căsătorit cu o tânără nobilă. Însă, ziua nunții lui a fost și ziua în care a fost ucis pentru credința sa. Chiar în timpul cununiei, a trecut prin apropiere un cortegiu format din păgâni care duceau jertfe zeiței Fortuna. Atunci, el și alți creștini care erau de față au intrat în templul păgân către care mergea cortegiul și au dărâmat statuile.

Împăratul Apostatul a ordonat ca vinovații să fie decapitați și ca mulți creștini să fie recrutați în armată și să plătească uriașe tributuri față de împărăție. Reconstruirea templului a trebuit să fie făcută pe cheltuiala tuturor creștinilor. Eupsihie a fost legat de un copac și torturat, după care a fost decapitat.

Calendar ortodox vineri, 9 aprilie. Ce sarbatoreste Biserica in aceasta zi
Sfântul Mucenic Eupsihie

Troparul Sfântului Mucenic sărbătorit astăzi

Canonul de rugăciune către Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei, ce se spune astăzi include troparul: ”Mucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoință să, cunună nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

”Socotind tiranul că va fura comoara sufletului tău, s-a apucat de tine cu meşteşugiri, prin daruri. Şi prin gânduri de chinuri încerca să-ţi slăbească tăria, mucenice; dar tu, răbdând cu putere, ai biruit, Strălucite Mucenice Eupsihie. Îndreptează-mă pe mine, care am căzut cu totul, ca unul ce am deschis uşa patimilor şi cu bună mijlocirea ta du-mă la intrările pocăinţei şi mă miluieşte, Ceea ce ai născut pe Mântuitorul şi Domnul a toată lumea. Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul şi Lui voi spune necazurile mele, că s-a umplut sufletul meu de răutăţi şi viaţa mea s-a apropiat de iad şi ca Iona mă rog: Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă”, mai arată canonul de rugăciune către acest Sfânt mucenic.

Calendar ortodox vineri, 9 aprilie. Ce sarbatoreste Biserica in aceasta zi
Calendar ortodox vineri, 9 aprilie

Calendar ortodox vineri, 9 aprilie. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți astăzi

Tot astăzi sunt pomeniți Preacuviosul Vadim Arhimandritul și cei sapte ucenici ai lui, Sfinții mucenici din Persida și Sfântul Avdiisus. Primul a avut o poveste de viață incredibilă. Acest sfânt era din cetatea Vitlaplata și se născuse într-o familie foarte bogată.

Atunci când a hotărât să se facă monah, Preacuviosul Vadim Arhimandritul și-a împărțit toată averea săracilor. Apoi, și-a zidit o mănăstire afară din cetate și a trăit acolo. La un moment dat, el și șapte ucenici ai săi au fost prinși în vremea uciderii sfinților patruzeci de mucenici din Persia. El a stat patru luni în temniță, legat împreună cu ucenicii lui, bătut în fiecare zi pentru credința lui. A fost ucis de unul dintre prizonierii care au decis să se salveze, renunțând la credință. Deși atunci când ucigașul a încercat pentru prima dată să-l omoare, acesta a rămas împietrit, până la urmă a comis crima. Împăratul Savorie îi promisese nu doar viața, ci și bogățiile mucenicului. Le-a căpătat pe ambele, dar nu petru mult timp. A fost și el omorât cu o sabie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...