Calendar ortodox vineri, 19 noiembrie. Ce fel de sărbătoare este în această zi

Iancu Andreea, Ana Ionescu 19.11.2021, 08:13
Calendar ortodox vineri, 19 noiembrie. Ce fel de sărbătoare este în această zi

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 19 noiembrie, în calendar un sfânt proroc important pentru credința creștină. Pentru credincioși, este important de știut ce fel de sărbătoare este astăzi, dat fiind faptul că ne aflăm în timpul postului Crăciunului deja din data de 15 noiembrie. În fiecare an, pe data de 19 noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe aceste sfânt proroc.

Ce sărbătoare este astăzi, 19 noiembrie în calendar

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi un sfânt proroc important. Sărbătoarea de vineri, 19 noiembrie, din calendar marchează o nouă zi de post pentru credincioșii care iau parte la postul Nașterii Domnului, ce a debutat din 15 noiembrie. Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi pe Sfântul Proroc Avdie, iar sărbătoare nu se bucură de dezlegare la pește, ulei sau vin precum în alte cazuri, în timpul postului.

Sfântul Avdie provenea din tarina lui Vitaharam. Acesta a trăit cu opt sute de ani înainte de nașterea lui Hristos. Un aspect interesant este legat de numele Avdie, care înseamnă „robul Domnului”. Când vine vorba despre viața Sfântului Avdie, se pare că acesta a slujit mai întâi lui Ahav și apoi lui Ohozia. După ce primul dintre ei a trecut la cele sfinte și veșnice, iar apoi Ohozia a ajuns și el în împărăția lui Israil, Sfântul Avdie a fost luat între ostași.

Sfântul Avdie, căpitan în armată

Sfântul Proroc Avdie a fost trimis, împreună alți cinci soldați, la Ilie Prorocul. Doi dintre soldații care îl însoțeau pe căpitanul Avdie au fost arși după ce din cer a căzut foc, așa cum prorocise Ilie. Avdie s-a apropiat cu smerenie de Sfântul Proroc Ilie și a ajuns să fie miluit. Acesta a căzut în genunchi înaintea lui Ilie și l-a rugat: „Omule al lui Dumnezeu, cruță sufletul meu si sufletele robilor tai.”

Sfântul Ilie l-a cruțat pe el și l-a ridicat din genunchi, ducându-se împreună cu el la împăratul. Din acel moment, Avdie a renunțat la slujba pe care o avea pentru împărat și l-a urmat pe Sfântul Proroc Ilie, luând și el harul prorociei. Atunci când Sfântul Avdie a trecut în neființă a fost îngropat alături de părinții săi. În prezent, creștinii îl prăznuiesc în fiecare an pe data de 19 noiembrie.

Calendar ortodox vineri, 19 noiembrie
Sfântul Prooroc Avdie

Rugăciune către Sfântul Proroc Avdie

Glasul 2

Pomenind prăznuirea prorocului tău Avdie, Doamne, printr-însul Te rugăm: izbăveşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Avdie

Glasul 2

Cu Dumnezeiasca Lumină strălucindu-ţi mintea, prin vedere lămurită ai vestit cele viitoare, Prorocule Avdie, de Dumnezeu primite, proroc mare al harului făcându-te însuţi lui Dumnezeu şi rugându-te neîncetat pentru noi toţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...