Calendar ortodox miercuri, 17 februarie. Minunea săvârșită de sfântul prăznuit astăzi

Stan Filon, Adina Saleh 17.02.2021, 08:15
Calendar ortodox miercuri, 17 februarie. Minunea săvârșită de sfântul prăznuit astăzi

Calendarul ortodox îl prăznuiește miercuri, 17 februarie, pe Sfântul Marele Mucenic Teodor Tiron. Acesta a trăit pe vremea împăraţilor romani Maximian şi Maximin. S-a născut în satul Himialon, în mitropolia Amasiei și a fost foarte credincios.

Calendarul ortodox îl prăznuiește miercuri, 17 februarie pe Sfântul Marele Mucenic Teodor Tiron

Cu toate acestea, Teodor Tiron a fost încorporat în oastea tironilor și făcea parte din ceata prepozitului Vringa. Astfel, acesta a fost chemat la cercetare şi a mărturisit că Hristos este Dumnezeu, batjocorind idolii elinilor ca fiind  nişte statui neînsufleţite şi lucruri făcute de mâinile omului.

Teodor Tiron avea să devină sfânt mucenic după ce a ars pur și simplu statuia unei zeități pe care lenii o considerau mama idolilor, potrivit calendar-ortodox.ro. Fapta sa nu a rămas fără urmări – acesta a fost prins și bătut crunt. Lenii nu s-au mulțumit cu bătaia și chinurile la care l-au supus pe Teodor Tiron, ci l-au aruncat și într-un cuptor încins. Aici și-a găsit sfârșitul marele Mucenic.

Calendarul ortodox il praznuieste miercuri, 17 februarie pe Sfantul Marele Mucenic Teodor Tiron
Calendarul ortodox il praznuieste miercuri, 17 februarie pe Sfantul Marele Mucenic Teodor Tiron

Minunea pentru care este prăznuit de Biserică

La 50 de ani de la moartea sa, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron face o faptă pentru care a ajuns să fie prăznuit de calendarul ortodox și de toți creștinii.

În secolul IV d.H., împăratul Iulian Apostatul ar fi vrut să îi batjocorească pe cei care erau creștini și i-ar fi dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate proviziile din pieţele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare.

Sfântul Teodor i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie, căruia i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimeni nimic din piaţă, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere. Așa a apărut coliva, pe care o cunoatem cu toții.

”Vinerea seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite, după rugăciunea din amvon, se cântă Canonul Sf. Mare Mucenic Teodor, compus de Sf. Ioan al Damascului. După aceasta, se sfinţeşte coliva şi se împarte credincioşilor. Această sărbătoare a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost rânduită pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397)”, notează calendar-ortodox.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...