Calendar ortodox miercuri, 1 septembrie 2021. Sfântul cu care începe luna

Stan Filon 01.09.2021, 07:58
Calendar ortodox miercuri, 1 septembrie 2021. Sfântul cu care începe luna

Calendarul ortodox prăznuiește miercuri, 1 septembrie 2021, pe Sfântul Dionisie Exiguul. Rugăciunea către Sfântul Dionisie Exiguul face adevărate miracole și ne ajută să rezistăm ispitelor, dar ne poate ajuta și atunci când ne aflăm în situații grele, mai ales dacă este rostită din inimă chiar astăzi.

Calendar ortodox miercuri, 1 septembrie 2021

Sfântul Dionisie Exiguul, prăznuit în calendarul ortodox pe 1 septembrie, a propus și a reușit să aducă anii de ”după Hristos”. A reușit să-i facă pe oameni să înțeleagă că venirea lui Hristos pe pământ a reușit să restarteze cumva întrega omenire astfel încât Întruparea Domnului este punctul de la care începe era creștină. Sfântul Dionisie Exiguul a realizat un calendar preluat încet de totă suflarea creștină. Calendarul său a fost adoptat în Italia în anul 527, mai târziu în Franța și în Anglia (Sinodul de la Whitby, 664), extinzându-se cu vremea în întreagă lume creștină, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Dionisie Exiguul s-a născut în jurul anului 470 în Scitia Mică și a intrat de mic în viața bisericească. A terminat studiile într-o șoală din Dobrogea, apoi a plecat pelerin în Orient. Calificativul de „cel Mic” sau „Exiguus” și l-a luat el însuși ca gest de smerenie. S-a născut în jurul anului 470 în Scitia Mică și a intrat de tânăr în viață monahală. După finalizarea studiilor în una din școlile mănăstirești din Dobrogea, ajunge ca pelerin în Orient. Din cauza monofizismului este nevoit să meargă la Constantinopol și de aici la Roma. A lucrat sub comanda a 10 papi și a tradus mulți teologi răsăriteni în limba latină. Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele veșnice în Italia, la Vivarium, pe la 545-550.

Calendar ortodox miercuri, 1 septembrie 2021
Calendar ortodox miercuri, 1 septembrie 2021

Calendar ortodox 1 septembrie 2021 – Rugăciune către Sfântul Dionisie Exiguul

”Sfinte Cuvioase Parinte Dionisie Exiguul, chip al smereniei adevarate, ascuns in visteria Bisericii celei Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostolica, cel ce ai dobandit intelepciunea Duhului Sfant si te-ai aratat vita bine roditoare din pamantul Dobrogei, aducand strugurii cuvintelor dumnezeiesti spre folosul de obste al credinciosilor, roaga-te Domnului sa ne invredniceasca a ne cunoaste si a ne indrepta greselile, sa ne daruiasca adevarata pocainta si ravna sfanta spre implinirea poruncilor Evangheliei Sale, ca sa ne impartasim fara de osanda cu Trupul si Sangele lui Hristos, spre sfintirea si mantuirea noastra.

Cel ce prin cuvintele tale ai pazit Biserica de eresurile care ii amenintau unitatea, pazeste-ne, Sfinte, de toate smintelile propovaduitorilor inselatori si de orice dezbinare si ura. Cel  ce ai stralucit in cetatea Romei ca o faclie nestinsa a Adevarului si ai impartasit tuturor lumina cunostintei de Dumnezeu, lumineaza si sufletele noastre, ca sa ne facem vrednici a ajunge locuitori ai Imparatiei cerurilor.

Tu, ca un slujitor adevarat al Mantuitorului Iisus, ai inmultit cu intelepciune talantii primit de la Dumnezeu si te-ai facut povatuitor spre mantuire multor suflete care insetau de cunoasterea dreptei credinte si a dreptei faptuiri. Acum, fiind in lacasurile ceresti, adu-ti aminte si de noi, rugandu-te sa castigam dreapta socotinta, spre a ne pazi de toate inselaciunile lumii si a lucra cele placute lui Dumnezeu, spre a stinge focul ispitelor si a ramane curati de orice intinaciune, ca sa ne face partasi milei Sale celei bogate si sa mostenim Imparatia cereasca, slavind pe Tatal si pe Fiul si pe Duhul Sfant. Amin”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...