Calendar ortodox marți, 13 aprilie. Sărbătoarea de astăzi, despre ce sfânt este vorba

Nicu Stan 13.04.2021, 08:10
Calendar ortodox marți, 13 aprilie. Sărbătoarea de astăzi, despre ce sfânt este vorba

Calendar ortodox marți, 13 aprilie. Sărbătoarea de astăzi, despre ce sfânt este vorba. Cei care țin postul Paștelui trebuie să știe că astăzi este dezlegare la ouă, lapte, brânză.

Calendar ortodox marți, 13 aprilie. Ce sfânt sărbătorim astăzi

Calendar ortodox marți, 13 aprilie. Sărbătoarea de astăzi este una importantă pentru credincioși. Conform calendarului ortodox, aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului se prăzniește la fiecare 13 aprilie.

Sfântul Nechifor Patriarhul Constantinopolului a fost îndepărtat din scaunul său de urâtul împărat Leon Armeanul (813-820), care a căzut în erezia iconoclastă.

Sfantul Nechifor este praznuit la 13 aprilie
Sfantul Nechifor este praznuit la 13 aprilie

Sfântul Nechifor a fost alungat

Deși Sfântul Sinod al VIII-lea stabilise cinstirea icoanelor şi aruncase anatema asupra ereticilor la 787, nu a trecut mult timp şi Satana şi-a ridicat din nou capul. Astfel, marele arhiereu al Domnului, Sfântul Nechifor, a fost exilat în insula Proconis unde a stat 13 ani.

În drumul său făcut cu corabia pe lângă ţărmul unde sfântul Teofan Mărturisitorul avea mănăstirea, acesta a văzut cu mintea că trecea patriarhul şi a căutat cărbuni încinși, a pus tămâie şi a aprins o  lumânar. Atunci, ucenicii l-au întrebat la cine se roagă și acesta a răspuns: ”Trece sfinţitul patriarh Nechifor surghinuit pentru dreapta lui credinţă şi pentru el am aprins lumânarea să-i dăm cinstea cuvenită”.

Sfântul Nechifor l-a văzut duh pe Teofan Mărturisitorul

De asemenea, la rândul lui Nechifor a văzut şi el acelaşi duh şi a îngenuncheat pe corabia lui şi s-a închinat dând binecuvântare. Însoţitorii lui l-au întrebat pe cine binecuvântează, iar Nechifor a răspuns: ”Uite, Teofan Mărturisitorul din locul sfânt unde se nevoieşte s-a închinat nouă a ars tămâie şi a aprins lumânare pentru noi. Pe el l-am binecuvântat pentru că în curând va pătimi alături de noi”, lucru care s-a şi întâmplat.

După ce au pierit Leon Armeanul şi Mihail Valvos (820-829), şi fiul lui Teofil (829-842), după ce drept credincioasa împărăteasă Teodora a venit la tron împreună cu fiul ei, l-au numit patriarh pe Metodie. Acesta a întors împărăţia la buna credinţă.

Metodie a adus moaștele Sfântului Nechifor la Constantinopol

Astfel, Patriarhul Metodie a rugat-o pe împărăteasa Teodora să îl lase să aducă moaştele sfântului patriarh Nechifor acasă aşa cum şi evreii au adus acasă moştele lui Iosif din Egipt.

Când patriarhul Metodie cu suita de preoţi şi călugări au ajuns la biserica lui Sfântului Mucenic Teodor au găsit trupul întreg cu totul, fără urmă de putrezire. În plus, trupul răspândea mireasmă plăcut mirositoare deşi trecuseră 19 ani de la moartea lui.

Sfântul Nechifor a ajuns în biserica Sfânta Sofia

Presfinţitul Metodie a scos din pământ moaştele sfântului Nechifor și le-a pus într-o raclă nouă, timp în care s-a cântat psalmi şi s-au adus rugăciuni de slavă lui Dumnezeu, pe corabie şi repede au ajuns înapoi la cetatea împărătească.

Acolo au făcut slujbă mare în biserica Sfânta Sofia. De acolo a fost alungat apoi au dus cinstitul trup și a ajuns în biserica tuturor apostolilor unde sunt păstrate cu cinste.