Calendar ortodox luni 21 septembrie. Ce prăznuiește Biserica astăzi

Iancu Andreea 21.09.2020, 08:13
Calendar ortodox luni 21 septembrie. Ce prăznuiește Biserica astăzi

Zi importantă pentru creștinii ortodocși. Astăzi, 21 septembrie, aceștia prăznuiesc, conform calendarului bisericesc, doi proroci importanți. De asemenea, tot astăzi este prăznuită o sărbătoare care încheie Înălțarea Sfintei Cruci.

Ce prăznuiește Biserica luni, 21 septembrie, conform calendarului ortodox

Sfântul proroc Iona şi Sfântul proroc Codrat sunt două figuri importante pentru creștini. Aceștia sunt sărbătoriți astăzi, 21 septembrie, în calendarul ortodox. De asemenea, tot în această zi, este prăznuită Odovania Praznicului Înălţării Sfintei Cruci.

Despre viața Sfântului proroc Iona se cunoaște că era fiul lui Amatie. Mama sa a ajuns să fie văduvă, fiind cunoscută în lecturile bisericești drept văduva din Sarepta Sidonului, scrie crestinortodox.ro. Mama prorocului Iona l-a hrănit pe prorocul Ilie în perioada foametei. Prezența lui Ilie în preajma căminului femeii a făcut ca „vadra de făină să nu scadă şi urciorul cu untdelemn să nu se împuţineze în casa ei”. Iona, fiind prunc mic, s-a îmbolnăvit şi a murit, însă a fost ulterior înviat prin rugăciunea prorocului Ilie. De asemenea, Sfântul proroc Iona este cunoscut, conform Bibliei, drept cel care a fost înghițit de un pește mare. Astfel, a luat naștere și „Cartea lui Iona”.

Cel de-al doilea praznic de astăzi îl aduce în lumină pe Sfântul Apostol Codrat. Acesta a făcut parte din cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului și a trăit în secolul al II-lea. Activitatea sa ca proroc s-a întins în Atena și Magnesia. Prin predicarea Evangheliei, prorocul a stins focul jertfelor păgânești și a zdrobit idolii. Din nefericire, păgânii l-au bătut cu pietre, l-au aruncat în temniță și l-au înfometat până când a trecut la cele sfinte. Un element notabil al vieții sale îl reprezintă scrierea Apologiei creștinismului. Sfântul Codrat i-a dat cartea aceasta împăratului Adrian. Această scriere l-a impresionat atât de mult pe conducător, încât a ordonat încetarea persecuțiilor asupra creștinilor.

Odovania Praznicului Înălţării Sfintei Cruci
Odovania Praznicului Înălţării Sfintei Cruci

Ce reprezintă Odovania Praznicului Înălţării Sfintei Cruci

O altă sărbătoare importantă astăzi o reprezintă Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci. Poate că termenuls de odovanie este mai puțin cunoscut și de aceea iată ce presupune acesta conform rânduielilor Bisericii Ortodoxe. Se pare că înainte și după marile sărbători închinate Mântuitorului Iisus Hristos, Sfintei Fecioare Maria sau sfinţilor mai importanţi există perioade speciale de pregătire şi de cinstire a acestor sărbători.

În calendarul ortodox, aceste perioade sunt numite înainteprăznuire şi odovanie. Ele fac parte din sărbătorile mari și anunță începutul și respectiv, sfârșitul praznicului.

„Atunci când este vorba despre marile Praznice împărăteşti sau sărbători închinate Maicii Domnului, unele dintre ele sunt anunţate sau pregătite printr-o perioadă de înainteprăznuire, care precede sărbătoarea şi praznicul respectiv. Aşa se face că înaintea sărbătorii Naşterii Domnului, a Botezului Domnului, chiar şi înaintea unor mari sărbători care au rămas în conştiinţa Bisericii Ortodoxe, este rânduită această perioadă de înainteprăznuire, care cuprinde în cadrul slujbelor cântări, lecturi şi tropare care pregătesc pe credincioşi să întâmpine aşa cum se cuvine prăznuirea unei sărbători importante.”

Sărbătorile care au înainteprăznuire sunt: Naşterea Maicii Domnului, Înălţarea Sfintei Cruci, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Naşterea Domnului, Boboteaza, Întâmpinarea Domnului, Buna Vestire, Schimbarea la Faţă, Adormirea Maicii Domnului.

După prăznuirea sau prăznuirea prelungită este o perioadă de timp ce urmează unor mari sărbători din calendarul ortodox, iar în acest timp, în viaţa liturgică, sărbătoarea continuă un anumit număr de zile până când i se face odovania sau încheierea.

„Această prelungire arată importanţa sărbătorii respective, rolul ei în istoria mântuirii şi în viaţa Bisericii. Odovania încheie perioada de prăznuire prelungită.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...