De ce nu se sărbătoresc în aceeași zi Paștele Catolic și Paștele Ortodox. Cum s-a luat decizia

Rădulescu Valentin 13.04.2020, 13:56
De ce nu se sărbătoresc în aceeași zi Paștele Catolic și Paștele Ortodox. Cum s-a luat decizia

Sărbătorile de Paște au avut mai multe schimbări de dată de-a lungul timpului. Mai mulți credincioși din diferite regiuni, calculau data de Paște după diferite calendare. S-a încercat totuși ca Paștele Catolic și Paștele Ortodox să fie sărbătorit pe aceeași dată în România, dar această schimbare nu s-a putut produce.

De ce nu se sărbătoresc în aceeași zi Paștele Catolic și Paștele Ortodox

Încă din Antichitate, există foarte multe diferențe în sărbătorirea Paștelui. În primele secole, creștinii din Siria și Asia Mică, celebrau Paștele Crucii (moartea lui Hristos), la data de 14 Nisan( nume de origine babiloniană, care semnifică cea de-a șaptea lună a anului ecleziastic). Paștele Învierii era sărbătorit apoi la data de 16 Nisan. Alți creștini din zona Antiohiei serbau Paștele duminica, dar aveau grijă să cadă întotdeauna în săptămâna azimilor iudaice. Totodată, în acel timp, mare parte din creștinii din Egipt, Grecia și Apus, sărbătoreau Paștele în aceeași zi în care a murit și a înviat Hristos, potrivit informațiilor după descopera.ro.

Pentru a scăpa de controversele legate de această sărbătoare, în primul sinoid ecumenic de la Niceea, respectiv în anul 325, s-a stabilit ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică care cade după prima noapte de lună plină, de după echinocțiul de primăvară. Dacă Paștele calculat după această regulă cade în aceeași zi ca și Paștele evreiesc, atunci cel al creștinilor trebuie amânat o săptămână. Totodată, sinoidul de la Niceea a stabilit că data Paștelui va fi calculată de către Patriarhia din Alexandria, care o va comunica și celorlalte Biserici creștine.

De ce nu se sărbătoresc în aceeași zi Paștele Catolic și Paștele Ortodox. Cum s-a luat decizia
Calendarul pentru următorii ani

Românii au serbat Paștele cu romano-catolicii

La catolici, data Paștelui se calculează după o formulă de calcul a lunii pline de după echinocțiul de primăvară. Ortodocșii însă, calculează această dată în funcție de luna plină astronomică. În anul 1924, la Constantinopol, s-a hotărât o adaptare a tuturor Bisericilor Ortodoxe ca acestea să calculeze sărbătorile după calendarul gregorian. Astfel, mai multe biserici nu au acceptat, iar Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Sârbă, au păstrat calendarul neîndreptat.

Pentru a putea să se mențină o unitate ortodoxă, cu privire la serbarea Paștelui, în anul 1927 s-a decis ca toate bisericile ortodoxe să sărbătorească Paștele după calendarul iulian. De la această hotărâre, timp de zece ani, românii și ortodocșii au serbat Paștele o dată cu romano-catolicii. Dar ulterior, Sfântul Sinoid al Bisericii Ortodoxe Române, a decis să serbeze Paștele o dată cu ortodocșii care serbează Paștele după calendarul vechi. Totodată, Vaticanul a recomandat minorităților catolice din țările cu o majoritate ortodoxă, să serbeze Paștele o dată cu ortodocșii. Pe teritoriul României, doar greco-catolicii respectă această recomandare.

Urmăriți Impact.ro și pe