Calendar ortodox joi, 18 noiembrie. Un sfânt important, sărbătorit în această zi

Nicu Stan 18.11.2021, 08:03
Calendar ortodox joi, 18 noiembrie. Un sfânt important, sărbătorit în această zi

Calendar ortodox joi, 18 noiembrie. Credincioșii sărbătoresc un sfânt important în această zi. Pentru că s-a arătat mărturisitor al învățaturii lui Iisus Hristos, Sfântul a fost schingiuit din porunca guvernatorului Agripin. I-au fost puse pe piept bucăți de fier încins, trupul său a fost aruncat în foc, smoală sau untdelemn încins.

Calendar ortodox pentru ziua de joi, 18 noiembrie 2021. Ce sfânt important sărbătorim astăzi

Credincioșii îl sărbătoresc la fiecare 18 niembrie pe Sfântul Mucenic Platon. Acesta s-a născut în Galatia, cetatea Anghira. Pentru că se arăta mărturisitor al învățaturii lui Iisus Hristos, a fost supus la diverse suferinte fizice din porunca guvernatorului Agripin.

Astfel, după ce a fost schingiut în fel și chip, guvernatorul îl sfătuiește pe Platon „că e timpul să se abată de la moarte spre viață”, adică să se închine la idoli și să scape cu viață.

Sfantul Platon este sarbatorit pe 18 noiembrie
Sfantul Platon este sarbatorit pe 18 noiembrie

Sfântul Mucenic Platon căuta viața veșnică ân credința lui Iisus Hristos

„Bine mă înveți Agripine ca să mă abat de la moarte spre viață, căci fug de moartea cea veșnică și caut viața cea fără de moarte… Nici focul, nici rănile, nici mânia fiarelor, nici tăierea mădularelor nu mă vor desparți pe mine de Dumnezeul cel viu; pentru că nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit și a Înviat”, a spus Sfântul Platon după propunerea făcută de guvernator de a se închina la idoli și a renunța la Iisus Hristos.

Astfel, după ce a petrecut optsprezece zile fără să mănânce sau să bea apă, Sfântului Platon i s-a taiat capul.

Troparul Sfântului Mucenic Platon și al Sfântul Mucenic Roman, diaconul

”Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

Condacul Sfîntului Mucenic Platon

”Sfânta pomenirea ta lumea veselelte, chemând pe toți în preacinstita biserica ta, unde acum cu bucurie adunându-ne, cântăm cu cântări și cu luminări. Pentru aceasta, Sfinte Platon, strigăm: izbăvește de vrăjmași pe poporul tău, sfinte”.

Biserica mai face astăzi pomenirea Sfinților:

– Sfântului Mucenic Romano, diaconul din Palestina;

– Sfântului Mucenic Zaheu, diaconul Bisericii Gadiri;

– Sfântului Alfeu.

Pomenirea Sfântului Mucenic Romano

Acesta a trăit în zilele împăratului Maximian, iar pentru dragostea ce avea pentru Iisus Hristos a tras înapoi pe eparhul Asclipiad, care voia să intre în capiştea idolilor, spunându-i că idolii nu sunt Dumnezei. Pentru asta a fost chinuit și bătut peste gură.

Sfântul Mucenic Romano și-a găsit sfârșitul în temniță, unde a fost sugrumat din porunca împăratului Maximian.

Urmăriți Impact.ro și pe