Calendar ortodox iulie 2023. Când sunt sărbători cu cruce roșie?

Emanuela Pană 29.06.2023, 15:30
Calendar ortodox iulie 2023. Când sunt sărbători cu cruce roșie?

Credincioșii vor sărbători mai mulți sfinți în a doua lună de vară, însă o singură zi este însemnată cu cruce roșie în calendar. Este vorba despre sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, care are loc în fiecare an pe data de 20 iulie. Iată care sunt principalele sărbători din calendar ortodox iulie 2023, precum și rugăciunea pe care trebuie să o spună credincioșii când este prăznuit Sfântul Ilie.  

Calendar ortodox iulie 2023: singura zi cu cruce roșie

În luna iulie, a doua lună de vară, credincioșii ortodocși vor sărbători mai mulți sfinți, iar printre zilele cu cea mai mare însemnătate se numără Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne, Sfântul Proroc Ilie, dar și Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului.  

Luna iulie, cunoscută în popor sub denumirea de ”Cuptor” sau ”luna lui Cuptor”, are 31 de zile (ziua are 14 ore, noaptea 10 ore) și o singură sărbătoare marcată cu cruce roșie – ziua în care este prăznuit Sfântul Proroc Ilie. Această sărbătoare are loc în fiecare an la data de 20 iulie, fiind o sărbătoare cu dată fixă.  

A doua luna de vară nu este una foarte bogată din punctul de vedere al sărbătorilor, cea mai importantă zi fiind, după cum am mai precizat, ziua Sfântului Proroc Ilie, care pică într-o zi de joi. Sărbătorile cu cruce neagră sunt opt la număr, iar acestea sunt zilele de 1, 2, 9, 12, 16, 23, 30 și 31 iulie, potrivit calendar ortodox iulie 2023. 

Citește și: Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ilie? Tradiții și obiceiuri

Calendar ortodox iulie 2023: principalele sărbători

Calendarul ortodox 2023 este un reper pentru creștini în aflarea celor mai importante sărbători religioase, zile de post, dar și alte tradiții și orânduiri bisericești. Calendarul ortodox sau calendarul bisericesc este format dintr-o serie de cicluri, în funcție de sărbătorile religioase celebrate de Biserica Ortodoxă. 

Calendar ortodox iulie 2023
Calendar ortodox iulie 2023

Conform calendar ortodox iulie 2023, în a doua lună de vară sunt amintite câteva sărbători importante pentru creștini. Iată care sunt acestea: 

  • 1 iulie 2023: Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți;
  • 2 iulie 2023: Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne;
  • 9 iulie 2023: Cinstirea Icoanei Maicii Domnului ”Îndrumătoarea” de la M. Neamț; 
  • 12 iulie 2023: Cinstirea Icoanei Maicii Domnului ”Prodromița” de la Muntele Athos; 
  • 16 iulie 2023: Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi; 
  • 20 iulie 2023: Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul; 
  • 23 iulie 2023: Aducerea Moaștelor Sfântului Mucenic Foca; 
  • 30 iulie 2023: Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic; 
  • 31 iulie 2023: Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. 

Vezi și: Ce se dă de pomană de Sfântul Ilie? Fructele pe care este bine să le împarți pe 20 iulie

Rugăciune către Sfântul Proroc Ilie  

Pe 20 iulie 2023, creștinătatea ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Ilie, considerat în credința populară făcător de minuni și aducător de ploi. În această zi, credincioșii obișnuiesc să înalțe o rugăciune către Sfântul Ilie, pentru a fi protejați și pentru îndeplinirea dorințelor.  

”Te cinstim pe tine prorocule al lui Dumnezeu, Ilie, căci pentru râvna ta întru mărirea Domnului Atotțiitorului, neputând răbda să vezi închinarea la idoli și nelegiuirea fiilor lui Israel, l-ai înfruntat pe regele Ahab, călcătorul de lege și pentru pedepsirea acestora prin rugăciune ai cerut de la Dumnezeu foamete de trei ani pe pământul lui Israel, spre a-l îndepărta de idolii netrebnici, 

pentru ca să se lase de fărădelegi și de nedreptăți, să se întoarcă spre unul adevăratul Dumnezeu și spre împlinirea sfintelor Sale porunci. În timp de foamete, preaminunate, ai hrănit pe văduva din Sarepta, iar pe fiul ei cel mort, prin rugăciune l-ai înviat. 

După trecerea timpului de foamete prorocit, ai adunat pe Muntele Carmelului poporul israelit învechit în păcătoșenie și lepădare de Dumnezeu și prin rugăciune foc din cer ai dobândit peste jertfa ta, cu aceasta minune întorcând pe Israel către Domnul. 

Pe prorocii cei mincinoși ai lui Baal i-ai rușinat, iar după aceea, prin rugăciune, cerul iarăși l-ai deschis și ploaie multă pe pământ ai dobândit, iar pe credincioșii din Israel i-ai umplut de bucurie. Către tine, preafericitul Domnului Ilie, cu umilință alergăm, noi păcătoșii și smeriții, chinuiți de arșiță și secetă. 

Mărturisim că nu suntem vrednici de mila și de harul lui Dumnezeu; mai curând suntem vrednici pe dreptate de amenințarea aspră a mâniei Lui cu tot felul de rele boli, necazuri și jale. Căci n-am umblat în frică de Dumnezeu, pe calea poruncilor Lui, ci în poftele desfrânării inimilor noastre, și tot felul de greșeli fără de număr am săvârșit.  

Fărădelegile noastre ne-au întunecat mintea și nu suntem vrednici a ne arăta în fața Domnului și a privi la cer. Mărturisim că și noi ca și vechiul Israel, ne-am îndepărtat de Domnul Dumnezeul nostru prin fărădelegile noastre, și de nu ne închinăm lui Baal și altor idoli netrebnici atunci prin robia patimilor și prin poftele noastre slujim idolului;  

prin patima îmbuibării și a poftelor slujim idolului lăcomiei și al trufiei, idolului mândriei și al îngâmfării și mergem pe urmele împotrivirii față de Dumnezeu prin năravuri rele și slujim duhului pierzător al veacului. Mărturisim, că pentru aceea s-a închis cerul și s-a făcut ca arama, fiindcă s-au închis inimile noastre în fața milei și iubirii adevărate față de aproapele nostru. Pentru aceea pământul s-a uscat și s-a făcut neroditor, fiindcă nu aducem Domnului nostru roadele faptelor bune.  

De aceea, nu ne dă ploaie și rouă, fiindcă nu avem lacrimi de umilință și rouă dătătoare de viață a cugetului către Dumnezeu. De aceea s-au vestejit toate bucatele și toată iarba câmpului fiindcă s-a uscat în noi tot gândul cel bun”. 

Citește continuarea, aici 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...