Calendar ortodox 2021. Ce sfânt important se sărbătoreşte pe 26 iulie. Rugăciune pentru familie

Iancu Andreea, Anca Lupescu 26.07.2021, 10:32
Calendar ortodox 2021. Ce sfânt important se sărbătoreşte pe 26 iulie. Rugăciune pentru familie

Creștinii ortodocși celebrează astăzi un sfânt important. În calendarul ortodox 2021, se sărbătorește pe 26 iulie ziua Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou. Aceasta este o dată cu o însemnătate aparte pentru toți credincioșii, Ioanichie cel Nou de la Muscel fiind considerat unul dintre cei mai importanți sfinți cuvioși ai românilor. Cei care se roagă astăzi la Ioanichie cel Nou vor aduce mila Domnului asupra familiei lor.

Calendar ortodox 2021. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou se sărbătorește pe 26 iulie

Schitul Negru Vodă sau Cetățuia, este unul dintre cele mai cunoscute, fiind întemeiat de domnul Țării Românești între Târgoviște și Câmpulung, pe un deal înalt numit „Dealul Cetățuia” sau „Dealul lui Negru Vodă”. Aceasta a devenit prima așezare monahală cunoscută în această zonă, de la începutul secolului al XIV-lea. Aici a existat una din cele mai vechi vetre isihaste românești, între secolele al XIII-lea și al XVIII-lea, regiunea devenind cunoscută drept Valea Chiliilor datorită faptului că mulți sihaștri și-au trăit viața aici. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou, care se sărbătorește în calendarul ortodox pe data de 26 iulie, se număra printre ei. Despre acesta se spune că era cu metania din Schitul Negru Vodă de alături, acolo unde s-a alăturat la sfârșitul secolului al XVI-lea. Apoi, Sfântul Ioanichie s-a închis de bună voie într-o peșteră săpată în peretele muntelui, acolo unde a rupt legătura cu oamenii timp de 30 de ani.

Ucenicul său era singurul care îi aducea pâine și apă o dată pe săptămână, acestea fiind coborâte cu o frânghie la gura peșterii din cauza faptului că spațiul era foarte abrupt. După mai multe încercări și ispite, Cuviosul Ioanichie cel Nou a ajuns să își afle sfârșit chiar în peșteră, acolo unde și-a săpat singurul mormântul și apoi s-a culcat, dându-și sufletul. Numele Cuviosului Ioanichie s-a uitat până când, în primele decenii ale secolului XX, s-a coborât egumenul schitului cu o frânghie în peșteră şi astfel a descoperit osemintele întregi ale sihastrului. Acestea erau galbene, binemirositoare și acoperite cu o pânză de păianjen. Deasupra mormântului erau săpate în piatră cuvintele: „Ioanichie Schimonah, 1638”.

Calendar ortodox 2021. Ce sfânt se sărbătorește astăzi, 26 iulie
Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou

Rugăciune către Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou

Sfinte al lui Dumnezeu, Ioanichie, ne rugăm ție ca cel ce ești mijlocitor înaintea Tatălui Ceresc, să ne întărești în dreapta credință, să fim plini de dragoste față de aproapele, să avem în casele noastre binecuvântarea lui Dumnezeu, spor în cele ale noastre, pace și înțelegere. Ție ne rugăm ca fiii noștri să fie înțelepți, cu dragoste față de părinți, ascultători și sprijin în bătrânețile noastre. Tu, cel ce ai fost sfătuitor al Domnitorilor Țării Românești, să ne dai sfat și ajutor în vreme de ispită, de necaz și boală. Așa cum pe alții i-ai tămăduit, cu harul ce-l ai de la Dumnezeu, așa tămăduiește-ne și pe noi de neputințe.

În vreme de primejdie ne întărește și ne apără. Tu, cel ce ai cinstit pe Maica Domnului, apară dimpreună cu Dânsa și casele, familiile, rudeniile, prietenii și cunoscuții noștri. Minunile tale să le arăți și peste noi așa cum ai făcut de veacuri cu cei ce s-au rugat ție. Ne încredem în ajutorul tău și-ți cerem să fii mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru ca cererile noastre să-și afle răspunsul. Sfinte Ioanichie, roagă-te pentru noi. Amin!

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...