Calendar ortodox 19 aprilie. Povestea sfântului prăznuit luni

Stan Filon, Alexandra Chiric 19.04.2021, 07:59
Calendar ortodox 19 aprilie. Povestea sfântului prăznuit luni

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 19 aprilie 2021 pe Sfântul Cuvios Ioan. Cunoscut și după numele de Sfântul Paleolavritul, sau al peșterii cele vechi, Sfântul Cuvios Ioan a fost monah în Lavra Veche a lui Hariton cel Mare din Palestina, numită și Peșterile cele Vechi.

Calendar ortodox 19 aprilie

Sfântul prăznuit de Calendarul ortodox pe data de 19 aprilie a petrecut în peșteră, în rugăciune și priveghere, și acolo s-a învrednicit de harul preoției. Sfântul și-a dedicat viața rugăciunii și credinței. A trecut la cele veșnice în secolul al 8-lea, dar până atunci s-a nevoit într-o peșteră veche, slujind în biserică, motiv pentru care a fost numit și Paleolavritul, sau „al peșterii celei vechi”.

Troparul Sfântului Cuvios Ioan:

”Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre”.

Calendar ortodox 19 aprilie
Calendar ortodox 19 aprilie

Vă prezentăm rugăciunea cu care se începe săptămâna:

”Aprinde o lumânare și citește cu voce tare rugăciunea zilei de luni. Roagă-te pentru putere, înțelepciune și spor în toate.

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!

(…) Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Fetei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grija ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin”.