Calendar admitere liceu 2022-2023. Pe 4 iulie încep înscrierile

Ioana Bucur 04.07.2022, 12:02
Calendar admitere liceu 2022-2023. Pe 4 iulie încep înscrierile

Pentru absolvenții clasei a VIII-a începe o nouă etapă importantă în calendar admitere liceu 2022-2023. Luni, pe 4 iulie, încep înscrierile. De data asta, este rândul părinților să treacă prin emoții mari, ei fiind cei care trebuie să se ocupe de completarea fișelor cu opțiuni, iar orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Anul acesta, înscrierea se va încheia pe 11 iulie.

Admitere liceu 2022. Ordinea opțiunilor pe fișa de înscriere

Examenele au fost date, lucrările au fost corectate, notele la Evaluare Națională 2022 au fost afișate. Acum, pentru absolvenții clasei a opta începe o nouă etapă importantă, ultima înainte de a deveni elevi de liceu. Potrivit datelor din calendar admitere liceu 2022-2023, pe 4 iulie încep înscrierile. În funcție de mediile obținute de elevi, de poziția ocupată în ierarhie și, nu în ultimul rând, de preferințe, părinții trebuie să completeze fișa cu opțiuni.

  • În condițiile în care orice opțiune greșită poate însemna o repartizare nedorită, pe umerii părinților stă o responsabilitate mare. Compania care administrează softul de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu a realizat, în 2017, un ghid explicativ, valabil și pentru sesiunea din acest an.
  • Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Vedeți mai jos cum se face completarea fișei de admitere pentru fiecare câmp în parte.
  • 2Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
  • Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc.
  • Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
  • Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.
  • Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel–oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri.
  • Nu există nici un “număr magic” de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate – de la cea mai dezirabilă la cea mai puţin dezirabilă.
  • Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greşită a datelor de pe fişă, procedura necesită tipărirea fişelor aşa cum au fost introduse ele în baza de date. Fişa astfel tipărită, numită “fişă martor” se transmite la şcoala de provenienţă.
  • Neconcordanţele între fişa completată şi fişa martor trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corecţia.
  •  Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei și Cercetării.
  • După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată.
  • Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Calendar admitere liceu 2022-2023. Pe 4 iulie incep inscrierile

Calendar admitere liceu 2022-2023. Înscrierile încep pe 4 iulie

  • 4 – 11 iulie 2022

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023, completează opțiunile în perioada 8 – 11 iulie 2022.

  • 4 – 11 iulie 2022

Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

  • 4 – 11 iulie 2022

Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

  • 12 iulie 2022

Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.

  • 12 iulie 2022

Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.

  • 13 iulie 2022

Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

  • 13 iulie 2022

Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.

  • 14 iulie 2022

Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023.

  • 14 iulie 2022

Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.

  • 15 – 20 iulie 2022

Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...