Calculator pensii pentru militari, în 2019. Sumele, în funcție de vechime, spor, grad de risc

Stefan Daniel 06.07.2019, 12:47
Calculator pensii pentru militari, în 2019. Sumele, în funcție de vechime, spor, grad de risc

Calculator pensii pentru militari. Află cum se va calcula pensia ta, dacă ești militar. Senatul a votat la începutul lunii iulie un proiect de lege prin care dă posibilitatea persoanelor din cadrul armatei să continue să mai activeze în funcțiile respective dacă vor. Vezi și ce pensie are fiecare, în funcție de vechime, spor și grad de risc.

Pensiile reprezintă unul dintre cele mai urmărite subiecte din România din cauză că populația actuală este îmbătrânită, iar tinerii suporta deja povara „pomenilor” electorale făcute de Guverne care oricum nu-i ajută prea mult pe pensionari. Cele mai mari pensii se găsesc la demnitari, evident și la cei din cadrul armatei.

Calculator pensii pentru militari, în 2019

Calculator pensii pentru militari, în 2019. Sumele, în funcție de vechime, spor, grad de risc

Lucrezi în cadrul armatei și vrei să afli ce pensie o să ai, având în vedere modificările care s-au tot făcut asupra Legii pensiilor? Folosește acest calculator.

Luni, 1 iulie, Senatul a adoptat un proiect legislativ care dă dreptul militarilor și polițiștilor să-și prelungească activitatea chiar dacă au ajuns la vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă. E opțional, dar, la cerere, poți să-ți prelungești perioada de activitate de la trei până la cinci ani, dacă te mai simți apt de muncă.

De noua lege vor beneficia militarii şi poliţiştii în activitate din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
  • au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 reprezintă vechimea în serviciu.

Alte condiții necesare pentru ca militarii să beneficieze de pensie de serviciu anticipată parţială

să fie trecuţi în rezervă ori să fi încetat raporturile de serviciu ca urmare a organizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din ştatele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;

să fie trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori să fi încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau inapt limitat pentru serviciul militar de către comisia de expertiză medico-militară.

Calculator pensii pentru militari, în 2019: care e formula de calcul

Cuantumul pensiei anticipate parţiale pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliţi în condiţiile legii, la care se adaugă şi sporurile acordate.

Când îndeplinești vârsta standard de pensionare prevăzute de prezenta lege pensia de serviciu anticipată parţială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă iar punctul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechime cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu.

În ceea ce privește sumele mai exact, trebuie menționat că polițiștii beneficiază de pensii mai mari decât militarii.

Primii iau o pensie medie de peste 4.500 de lei, lunar, în timp ce militarii încasează, în medie, o pensie lunară de 3.300 de lei.  Pentru cei funcții mari, în ambele categorii, pensiile sunt de cel puțin două ori mai mari.

 

Urmăriți Impact.ro și pe