Cadoul pe care l-a primit Nicolae Ceaușescu atunci când a vizitat piramidele din Egipt. Gazdele l-au dus și la muzeu

Iancu Andreea 31.10.2021, 20:00
Cadoul pe care l-a primit Nicolae Ceaușescu atunci când a vizitat piramidele din Egipt. Gazdele l-au dus și la muzeu

În urmă cu câteva zile, președintele României, Klaus Iohannis, vizita împreună cu soția sa, Carmen Iohannis, piramidele egiptene. Șeful Statului nu este însă prima personalitate oficială a țării noastre care a avut ocazia să se fotografieze alături de monumentele spectaculoase. Și fostul lider comunist a avut acest prilej. În plus, Nicolae Ceaușescu a primit și cadoul oficialilor din regiune, după ce a vizitat piramidele din Egipt, constând într-un obiect extrem de valoros, realizat din aur. Totodată, și soția lui Ceaușescu s-a bucurat de un dar aparte din partea gazdelor.

Care este cadoul primit de Nicolae Ceaușescu la vizita sa din Egipt

În perioada 2 – 6 aprilie 1972, Nicolae Ceaușescu avea ocazia să descopere un loc spectaculos, care atrage vizitatorii și astăzi. Înconjurate de mituri, elemente de istorie și un peisaj care îți taie răsuflarea, piramidele egiptene au atras atenția fostului lider comunist, care a decis să facă o vizită de stat în regiune. Întâmpinat cum se cuvine, Nicolae Ceaușescu s-a bucurat de cadoul primit din partea gazdelor, după vizita sa din Egipt.

Anwar El Sadat, președintele egiptean de atunci, le-a pregătit celor doi oaspeți un program special. Acesta includea o vizită în Alexandria pentru a admira fabrica de sodă, în care inclusiv România investise. De asemenea, din itinerariu nu a lipsit vizita la piramide, care a fost însoțită de un spectacol de sunet și lumini, precum și de admirarea exponatelor din muzeul de egiptologie.

Cadoul primit de Nicolae Ceaușescu la vizita din Egipt
Nicolae și Elena Ceaușescu, în timpul vizitei din Egipt

Daruri prețioase pentru oaspeții români

Pentru că vizita de stat nu se putea încheia fără discuții serioase, strategice, între cei doi lideri, Nicolae Ceaușescu și Anwar El Sadat au vorbit diferite chestiuni economice și politice într-o întrevedere privată. Liderul comunist român a prezentat proiectul societăților mixte pentru exploatarea în comun a bogățiilor solului și subsolului statului. De asemenea, a propus astfel de societăți mixte și pentru domenii precum geologie, minerit, petrol și construcție de mașini, fără a omite agricultura.

Sadat, liderul egiptean, s-a arătat interesat de aceste proiecte, gândindu-se la finalul acestei vizite la tehnologia modernă și la asistența pe care ar putea să o primească pentru a pregăti specialiști în diferite domenii. Și pentru a pecetlui această relație cu statul român, la plecare, Sadat i-a oferit lui Nicolae Ceaușescu Marele Colan al Nilului, făcut din aur, peruzele, rubine şi email. Totodată, soția liderului comunist, Elena Ceauşescu, s-a bucurat să primească Ordinul „Al Kamal“, făcut din argint aurit, cu rubine, safire şi turcoaze.

Câțiva ani mai târziu, pe data de 6 octombrie 1981, parada militară de la Cairo avea să fie ultimul eveniment la care Sadat participa. Acesta a fost asasinat de membri ai partidului Jihadul islamic, pe motivul că a negociat cu dușmanul principal al națiunii arabe, Israelul.

Urmăriți Impact.ro și pe