Buletinele expirate în perioada stării de alertă trebuie schimbate. Care este termenul limită

Badea Violeta 09.03.2022, 22:58
Buletinele expirate în perioada stării de alertă trebuie schimbate. Care este termenul limită

Românii cărora le-a expirat buletinul în perioada în care s-a aplicat starea de alertă trebuie să se adreseze autorităților pentru eliberarea unor documente cu un nou termen de valabilitate. Numărul lor este de aproape 400.00, așa că directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu, îi îndeamnă pe aceștia să nu mai aștepte. Iată care este termenul limită!

Până când își pot schimba românii buletinele

Persoanele care au acte expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă, ce a luat sfârșit azi-noapte, trebuie să se adreseze autorităților pentru a le schimba.

Conform directorului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a Ministerului Afacerilor Interne, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu, aproape 400.000 de români se află în această situație.

„111.000 de cărţi de identitate, respectiv un sfert au expirat în ianuarie, februarie şi martie 2022, 202.000 au expirat în 2021, iar 74.000 sunt expirate din 2020“, a declarat acesta, citat de adevărul.ro.

Vestea bună este că autoritățile le-au mai acordat un răgaz de trei luni, timp în care le mai pot folosi pe cele expirate. Asta înseamnă că trebuie să le schimbe până, cel mai târziu, la data de 6 iunie 2022.

Acest termen a fost dat pentru a se evita aglomerația la ghișee. Astfel, autoritățile le recomandă românilor să solicite schimbarea actelor expirate pe perioada aplicării stării de alertă începând de acum.

„valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”, potrivit Legii 55/2020.

Cartile de identitate expirate in pandemie trebuie schimbate pana pe 6 iunie
Cartile de identitate expirate in pandemie trebuie schimbate pana pe 6 iunie

Acte necesare schimbare buletin expirat

În afara situației speciale în care ne-am aflat din cauza pandemiei de coronavirus, cei cărora le expiră buletinul sunt obligați să se prezinte, cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate. Iată ce acte sunt necesare pentru schimbarea acestuia:

  • Cerere pentru eliberare buletin;
  • Certificatul de naștere, original și copie;
  • Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie;
  • Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie;
  • Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie;
  • Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie;
  • Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu,  original și copie;
  • Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate.
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...