Bucureștiul și Ilfovul nu vor fi carantinate, dar se înăspresc controalele. Declarația completă a lui Raed Arafat

Ana Anitoiu 15.10.2021, 17:48
Bucureștiul și Ilfovul nu vor fi carantinate, dar se înăspresc controalele. Declarația completă a lui Raed Arafat

Bucureștiul și Ilfovul nu vor fi carantinate, dar se vor înăspri controalele. Medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că această decizie va fi înaintată vineri către CNSU.

Raed Arafat, despre decizia ca Bucureștiul și Ilfovul să nu intre în carantină

Conform medicului Raed Arafat, comitetul tehnico-științific din subordinea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nu a aprobat vineri propunerea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) de a se impune carantina zonală în Capitală și în județul Ilfov.

”Astăzi (vineri, 15 octombrie, n.r.) a avut loc întâlnirea grupului tehnico-știinífic cu care ne-am consultat pe propunerea INSP-ului de carantinare a zonei București-Ilfov. Hotărârea votată cu majoritate, astăzi, în cadrul grupului, a fost de a nu se carantina Bucuești-Ilfov.

Asta va fi propunerea care va merge către CNSU și care în cursul zilei de astăzi va fi pezentată miniștrilor și membrilor CNSU și premierului”, a spus Raed Arafat.

Bucurestiul si Ilfovul nu vor fi carantinate, dar se inaspresc controalele. Declaratia completa a lui Raed Arafat
Un cadru medical ingrijind un pacient intr-un spital

Șeful DSU a precizat că grupul tehnico-științific a propus să fie înăsprite controalele pentru respectarea măsurilor impuse până acum împotriva răspândirii coronavirusului și abilitarea grupului să propună măsuri suplimentare spre aprobare CNSU, în cazul în care situația o va impune.

Rata de infectare în București, în creștere

Rata de infectare cu noul coronavirus în București este în creștere și a ajuns vineri la 15,83 de cazuri la mia de locuitori, cel mai mare nivel de la începutul pandemiei în țară. Joi era de 15,42 îmbolnăviri la mie.

La acest moment un sfert din școlile din București au închis deja porțile și au trecut cursurile în online, din cauza cazurilor de Covid.

În spitalele din Capitală nu mai sunt locuri disponibile la ATI, iar medicii au transmis că paturile se eliberează prin decesul pacienților și sunt ocupate imediat de pacienți în stare gravă care erau în așteptare.

Medicii din București au transmis miercuri o scrisoare deschisă intitulată ”Strigăt de disperare” în care au atras atenția că le este din ce în ce mai greu să facă față acestui val al pandemiei de coronavirus ce afectează și cadrele medicale. Aceștia au făcut un apel la populație să se vaccineze anti-Covid-19 ca să nu riște să facă forme grave ale bolii.

Ministerul Sănătății a anunțat vineri că în Capitală sunt zeci de persoane aflate în UPU, intubate, care ar trebui să fie în secții de anestezie și terapie intensivă.

De asemenea, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a transmis joi că rata de infectare în București și Ilfov a depăși de mult timp cota la care ar fi trebuit să fie impusă carantina pentru cel puțin două săptămâni, chiar dacă măsura este incomodă.

Un nou maraton de vaccinare împotriva coronavirusului a fost anunțat de medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare din România. Vezi AICI când va avea loc maratonul de vaccinare anti-Covid-19 în București!