Bucureștiul intră în scenariul roșu? Octavian Jurma, despre închiderea şcolilor

Ana Anitoiu 20.09.2021, 12:20
Bucureștiul intră în scenariul roșu? Octavian Jurma, despre închiderea şcolilor

Cercetătorul Octavian Jurma a anunțat când se așteaptă ca Bucureștiul să intre în scenariul roșu, iar școlile din Capitală să fie închise, în contextul în care în ultimele cinci săptămâni numărul cazurilor noi de Covid-19 a crescut de zece ori.

Timișoara, primul oraș mare din România în care certificatul verde a devenit obligatoriu

Timișoara a devenit primul mare oraș din România în care utilizarea certificatului verde a devenit obligatorie, după ce incidența cazurilor de Covid-19 a depășit duminică 3 la mia de locuitori. Au fost înregistrate aproape 300 de noi îmbolnăviri, dintre care 49 în rândul copiilor.

Prin urmare, începând de astăzi, certificatul verde este obligatoriu în Timișoara, unde este programată întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, care va impune noile măsuri pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Bucurestiul intra in scenariul rosu? Octavian Jurma, despre inchiderea scolilor
Oameni cu masti de protectie

Când ar urma să intre Bucureștiul în scenariul roșu

Potrivit cercetătorului Octavian Jurma, Bucureștiul va intra în scenariul roșu, cu obligativitatea folosirii certificatului verde, chiar în această săptămână. La fel se va întâmpla, conform specialistului, cu toate marile centre universitare din țară.

”În cinci săptămâni, numerele au crescut de zece ori. În următoarele două săptămâni va începe suspendarea școlilor. E posibil să ajungem la un vârf de, în medie, 1.500 de cazuri pe zi, asta înseamnă undeva la 40.000 de internări în spitale, undeva în a doua parte a lunii octombrie.

Noi culegem acum ce am semănat în vară și am semănat relaxarea, am renunțat la orice măsură de protecție și de prevenție. Ce este foarte important, măsurile de prevenție aveau rolul de a menține acea stare verde”, a spus Octavian Jurma la Antena 3.

”Din păcate vom avea din nou școli închise în orașe importante după doar 2 săptămâni de școală în ciuda ridicării pragului de la 1 la mie la 6 la mie”, a adăugat specialistul pe Facebook.

Ce se va întâmpla cu oamenii fără certificat verde

Certificatul verde va deveni obligatoriu, în localitățile și județele cu incidența cuprinsă între 3 și 6 la mie, în mai multe situații, precum la terase, restaurante, cafenele, în săli de jocuri de noroc sau la cinema, nunți, botezuri și altele. Vezi AICI lista completă a restricțiilor!

Persoanele care nu au fost vaccinate anti-Covid-19 pentru a obține un certificat verde vor putea în continuare să se bucure de aceleași măsuri ca și pentru cei imunizați, dar cu două condiții.

Condițiile pentru persoanele fără certificat verde sunt următoarele: Fie fac dovada că nu au coronavirus printr-un test RT-PCR sau antigen negativ, nu mai vechi de 72 de ore, respectiv 48 de ore, fie dovedesc că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi după confirmarea infectării.