Când intră în vigoare certificatul verde în România. Persoanele nevaccinate vor avea parte de restricții în anumite cazuri

Ana Anitoiu 17.09.2021, 20:26
Când intră în vigoare certificatul verde în România. Persoanele nevaccinate vor avea parte de restricții în anumite cazuri

Certificatul verde este pe cale de a intra în vigoare în România, urmând ca persoanele nevaccinate anti-Covid-19 să aibă parte de restricții în unele cazuri, dacă nu prezintă un test negativ sau dovada vindecării recente. O hotărâre cu privire la noile măsuri a fost dată vineri de Guvern.

Noi reguli la incidența de peste 3 și mai mică sau egală cu 6

În localitățile sau județele în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori le va fi permisă participarea la unele activități, în anumite condiții, doar unor categorii de persoane.

Acestea sunt: vaccinații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare, persoanele cu rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, precum și cei aflați în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi după confirmarea infectării cu noul coronavirus.

Cand intra in vigoare certificatul verde in Romania. Persoanele nevaccinate vor avea parte de restrictii in anumite cazuri
Oameni intr-un restaurant

Ce măsuri vor fi impuse la o incidență cuprinsă între 3 și 6 la mie

Una dintre măsuri se referă la competițiile sportive în spații închise sau deschise. Persoanele menționate anterior vor putea participa, dar condiția va fi să nu se ocupe mai mult de 30% din capacitatea maximă a spațiului. Masca va fi obligatorie, la fel ca respectarea distanței de cel puțin un metru între persoane.

O altă regulă este aceea că la cinema, concerte sau instituții de spectacole publicul mai sus menționat va putea ocupa până la 50% din capacitatea maximă și va trebui să aibă măști de protecție.

La evenimente private precum nunți și botezuri, vor putea participa cel mult 200 de oameni în interior, cu doi metri pătrați asigurați pentru fiecare. În plus, la cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi vor putea lua parte maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, la fel ca la conferințele organizate în interior.

De asemenea, la demonstrații și mitinguri vor putea participa cel mult 100 de oameni, iar activităţile sportive şi recreative în aer liber vor fi permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Reguli pentru restaurante, cafenele, terase, baruri, discoteci și săli de jocuri de noroc

În interiorul restaurantelor și cafenelelor, dar și la terase, va fi permisă funcționarea cu până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5:00 – 2:00. Barurile, cluburile și discotecile vor avea același program, dar nu se va putea depăși 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Sălile de jocuri de noroc vor funcționa la 50% din capacitatea totală, în intervalul orar 5:00 – 2:00. Administratorii de piscine interioare vor trebui să respecte aceeași limită.

Locurile de joacă pentru copii în spaţii închise vor putea să funcționeze fără să se depășească 50% din capacitatea maximă, în intervalul orar 5:00 – 24:00.

Totodată, în zonele cu incidenţa cuprinsă între 4 şi 6 la mia de locuitori, sălile de sport şi/sau fitness vor putea funcţiona fără să depășească 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 metri pătrați pentru fiecare persoană.

Când va intra în vigoare certificatul verde în România

Hotărârea de Guvern ce a fost aprobată vineri va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României. Însă, prevederile ce vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu noul coronavirus prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» vor intra în vigoare la 20 septembrie 2021.

Organizatorii sau operatorii economici vor fi obligați să scaneze codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid-19 utilizând secţiunea ”Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă ”Check DCC” pentru a verifica autenticitatea, valabilitatea şi integritatea certificatului. Nu se vor putea reține date.

Cei care vin din țări unde nu se emit astfel de certificate digitale ale Uniunii Europene  sau documente compatibile vor putea dovedi că s-au vaccinat anti-Covid-19 printr-un document printat sau în format electronic.

Copiii de șase ani sau mai mici vor fi scutiți de obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu noul coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru Covid-19, nu mai vechi de 48 de ore.

Urmăriți Impact.ro și pe