Nava școală Mircea va pleca pentru câteva luni în primul marș de instrucție de anul acesta. Nava se va întoarce în România exact la împlinirea a 83 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, pe 17 mai. Planurile de pregătire ale cadeților nu au fost afectate cu nimic de situația tensionată din Marea Neagră.
Bricul Mircea este un simbol al marinei Militare și a primit numele după nava care l-a precedat și care la rândul ei era numită după Mircea cel Bătrân. An de an atât marșurile cadeților cât și ceremoniile de la Ziua Marinei sunt centrate și pe acest simbol al educației militare navale din România.
„La ora 11 este plecarea, la ora 10 este festivitatea. În fiecare an este această instrucție pentru absolvenții de Academia Navală, cei care sunt în anul doi și elevii care sunt la școala de maiștrii în anul I. În acest marș nu va fi componența internațională, dar următorul marș care va fi cu Academia Navală, da. S-au făcut invitații, nu știu la acest moment cine a confirmat.” a declarat în exclusivitate pentru impact.ro Mircea Târhoacă, comandorul Bricului Mircea.
În luna august 2020 Bricul Mircea a făcut și un marș în jurul lumii reprezentând țara și ca ambasador al Marinei Miliare.
Concurența este destul de mare de altfel la Academia Navală. Marșul include și o întâlnire în Franța cu alte școli.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Dacă sunt 100 și ceva de candidați care absolvă eu spun că e concurență. În Franța este un Festival Maritim la care participă 500 de miliari.„
“La bordul velierului, se vor instrui 94 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale. Pe timpul marşului, sunt planificate escale în porturile Souda din Grecia, Sète din Franţa, Castellón din Spania, Napoli din Italia şi Istanbul din Turcia, urmând să revină la Constanţa la data de 17 mai, chiar în ziua în care nava marchează 83 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române”, se arată în comunicatul Forţelor Navale.
Activitatea Academiei Navale nu este afectată de tensiunile de la Marea Neagră și nici de evoluția războiului din Ucraina, spune comandorul.
„Noi ne vedem de treabă. Datoria noastră este să scoatem o altă promoție în fiecare an, fiecare își vede de treabă, noi pregătim cadrele pentru viitoarele promoții, viața merge înainte.” a mai spus Mircea Târhoacă.
Nava are o istorie tumultuoasă după ce a fost confiscată de URSS în 1944 și returnată în stare deplorabilă la insistența autorităților române. Bricul Mircea este folosit în prezent de Forţele Navale ca platformă de practică marinărească pentru studenţii şi elevii militari, dar desfăşoară şi activităţi de diplomaţie navală în timpul marşurilor de instrucţie. După reparațiile capitale și modernizările făcute în anul 1966 și între anii 1994-2002, la Șantierul Naval Brăila, a devenit nava cea mai modernă dintre „surorile” ei („Eagle” – SUA, „Gorch Fock” I – Germania, cunoscută și ca „Tovarișci” – URSS, „Gorch Fock” II – Germania și „Sagres (III)” – Portugalia).