FOTO EXCLUSIV

Brândușa Socaciu, replică la adresa celei de-a treia soții a lui Victor Socaciu: „Victor nu a fost o marionetă din pluș”. Foto Exclusiv de la parastasul de un an al artistului. Exclusiv

Simona Ecovoiu, Iancu Andreea 30.12.2022, 20:03

Victor Socaciu s-a stins din viață pe 27 decembrie 2021, lăsând în urmă un munte de suferință. Îndurerată, ultima mare dragoste a artistului, Brândușa Socaciu, ne-a vorbit, în interviul exclusiv pentru Impact.ro, despre indestructibila lor legătura sufletească, care dăinuie și dincolo de lumi.

Brândușa și-a manifestat însă nemulțumirea față de Marina Almășan, fosta soție a lui Victor Socaciu, care a lansat rapid volumul „Ceasul iubirii”, despre vechea lor poveste de dragoste, gest considerat de Brândușa atât inoportun, cât și nelegitim: „Atât timp cât nu mai poate răspunde, e ușor să facem afirmații sau insinuări. Dreptul la viața privată e protejat de lege”.

„Atât timp cât nu mai poate răspunde, e ușor să facem afirmații sau insinuări”

Impact.ro: A trecut un an de când marele nostru artist Victor Socaciu s-a stins din viață. Una dintre fostele soții, Marina Almașan, a lansat cartea „Ceasul iubirii”, despre povestea lor de dragoste. Credeți că a fost un gest inoportun? Credeți că el ar fi acceptat aceste dezvăluiri?

Brândușa Socaciu: Pentru că a trecut deja un an, (de doliu, pentru unii – de lamentări, pentru alții) aș dori pe cât posibil să lăsăm numai lucrurile frumoase şi adevărate să iasă la lumină despre Victor, măcar de acum înainte. Să-i fie respectat memoria, adevărul, alegerile, prietenii, oamenii pe care i-a iubit, muzica pe care a scris-o. Numai așa putem aduce omagiul nostru, nu contestându-i deciziile şi viața și aruncând cu noroi în tot ce a ales el să iubească.

Atât timp cât nu mai poate răspunde, e ușor să facem afirmații sau insinuări, dar să nu uităm că Victor a fost un om viu, nu o marionetă de pluș, a avut dreptul de a alege, ca oricare dintre noi, și a făcut alegerile sale, mai grăitoare decât 1.000 de cuvinte. Cu toată setea de senzațional, care caracterizează unii oameni, să ne gândim pentru o clipă și la ceea ce şi-ar fi dorit el de fapt. „… Tu ești cel mai albastru zbor în largul cer / te țin la piept ca pe o rugă … în mister”.

E ultimul lui cântec, „Tu ești iubirea mea „, un cântec care, ascultat cu atenție, spune tot ce lipsește din… cărți. Dacă și-ar fi dorit sau nu….Vedeți dacă a dat vreodată Victor amănunte din viața lui personală, din ultimii ani. Iar dacă nu, înseamnă că a vrut sa rămână „în mister”, așa cum a și scris.

Brandusa Socaciu, replica la adresa celei de-a treia sotii a lui Victor Socaciu Victor nu a fost o marioneta din plus
Brândușa și Victor Socaciu

Despre cartea lansată de Marina Almășan: „Dreptul la viața privată este protejat de lege”

Ca fostă soție, Marina Almășan avea dreptul legal să-i foloseasca numele, să scrie despre viața privată a lui Victor Socaciu?

Eu știu că dreptul la viața privată este protejat de lege, în mod normal nu poți folosi aspecte din viața cuiva fără acordul lui. Dar cred că este mai mult o problemă de moralitate. Să profităm ca nu ne mai poate contrazice nimeni.

Cum răspunde Brândușa Socaciu la acuzațiile Marinei Almășan că nu i-ar fi anunțat fiul când Victor se afla pe patul de spital

Sunteți acuzată că nu i-ați anunțat fiul și că nu l-ați chemat la spital, după ce Victor se îmbolnăvise grav…

De fapt, fiul lui știa, iar dacă nu am dat amănunte și nu au vuit ziarele în cele două luni cât a fost în spital e pentru că mi-a cerut să nu spun nimănui nimic. Nu dorea ca suferința lui să devină subiect de știri, deformate si comentate, mai ales că știa exact cine s-ar fi repezit să apară, fără sfială, doar exersase acest lucru vreo 10 ani înainte. Care dintre noi, aflat într-un pat de spital, și-ar dori să-și vadă viața despicată în patru la știri?

Împăcările și iertările se fac în vremuri bune, nu rămân în speranța unor procesiuni de rămas bun. În altă ordine de idei, se pare că totuși și doamna si fiul aflaseră din moment ce declară la TVR acum două zile că aveau de gând să ajungă după 1 ianuarie la spital. Poate că ar fi bine, totuși, înainte de a ieși la orice fel de atac, să-și recitească declarațiile, astfel nu se va mai încurca în ele.

„Nu am ieșit să vorbesc despre el sau să-mi revendic dragostea la toate atacurile vehemente”

Recent a fost parastasul de un an al regretatului nostru solist de muzică folk. Cum ați marcat acest moment dureros?

Pe lângă ceremonia religioasă, trecerea unui an fără Victor a adunat prieteni dragi pe scena Palatului Național al Copiilor, unde a fost omagiat prin cuvinte, dar mai ales prin muzică, odată cu lansarea albumului său postum. Adică, prin fapte, nu prin vorbe.

Dacă nu am ieșit să vorbesc despre el sau să-mi revendic dragostea la toate atacurile vehemente, care au curs în ultimul an, e pentru că nu simt nevoia să dovedesc nimănui ceea ce am trăit. E pentru că „tu ești iubirea mea” şi poate pentru că uneori răbdarea şi tăcerea pot fi semn de dragoste, respect și durere. Cât despre „Ceasul iubirii”, vă asigur că va rămâne acolo unde a bătut el, pentru ultima oară, adică la mine în suflet…

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...