Boris Johnson, acuzat că a dezvăluit „secrete militare” despre soldații Ucrainei. Despre ce este vorba

Beatrice Dumitru 28.04.2022, 15:53
Boris Johnson, acuzat că a dezvăluit „secrete militare” despre soldații Ucrainei. Despre ce este vorba

Premierul britanic Boris Johnson a fost acuzat de un fost șef al armatei poloneze că „ispitește răul” și că a pus în pericol eforturile de a sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei, dezvăluind un secret legat de soldații Kievului. „Pune în pericol succesul întregii operațiuni militare și siguranța militarilor”, a spus fostul generalul polonez.

Ce secret a dezvăluit Boris Johnson

Generalul Waldemar Skrzypczak, fost ministru adjunct al Apărării, a declarat că dezvăluirile lui Boris Johnson ar putea amenința siguranța trupelor implicate în conflict, intrat în cea de-a treia lună și care nu dă semne că s-ar putea încheia prea curând.

Acesta l-a acuzat pe Boris Johnson că a dezvăluit „un secret militar” atunci când a spus că soldații ucraineni au fost instruiți în Polonia pentru a învăța să utilizeze rachetele antiaeriene britanice, în timpul unei călătorii în India pe care a efectuat-o săptămâna trecută.

Boris Johnson, acuzat că a dezvăluit „secrete militare” despre soldații Ucrainei. Despre ce este vorba
Soldații ucraineni au fost instruiți în Polonia și Marea Britanie.

Pregătirea militară este o chestiune a armatei, într-o astfel de situație secretă. Trebuia să se gândească înainte de a spune astfel de lucruri. Premierul poate că nu este conștient de asta, dar cu astfel de declarații pune în pericol succesul întregii operațiuni militare, precum și siguranța soldaților. Astfel de afirmații ispitesc răul”, a declarat Skrzypczak pentru tabloidul polonez Fakt și preluat de The Independent.

Dezvăluirile lui Boris Johnson

Boris Johnson a dezvăluit în timpul călătoriei sale în India, că, pentru prima dată, trupele ucrainene de pe linia frontului sunt antrenate să folosească echipament militar pe teritoriul britanic, precum și în Polonia.

Locația misiunii și numărul exact de persoane implicate, se pare „în jur de câteva zeci”, sunt ținute strict secrete din motive de securitate, dar premierul britanic a spus că trupele erau antrenate să folosească vehicule de apărare antiaeriană și blindate.

Sistemul Stormer, conceput pentru a trage proiectilul de apărare aeriană de mare viteză Starstreak, produs în Regatul Unit, a fost furnizat Ucrainei ca parte a pachetului de asistență militară al Marii Britanii.

Tensiunile dintre Rusia și Occident continuă să crească pe măsură ce Kremlinul și-a exprimat frustrările față de NATO pentru furnizarea de arme Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...