Bogdan Licu, noul judecător CCR. A fost ales de către Camera Deputaților cu 208 voturi

Ana Anitoiu 03.05.2022, 14:56
Bogdan Licu, noul judecător CCR. A fost ales de către Camera Deputaților cu 208 voturi

Procurorul general adjunct Bogdan Licu a fost ales de Camera Deputaților în funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CCR). El a primit 208 voturi, marți, pentru a-l înlocui pe Valer Dorneanu, al cărui mandat va expira în luna iunie.

Bogdan Licu va fi noul judecător CCR

Bogdan Licu a fost propus de PSD pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Camera Deputaților l-a ales cu 208 voturi „pentru”. Alte 93 de voturi au fost pronunțate „împotrivă”. Votul a fost secret, cu buletine.

Cristian Danileţ, care a fost propus de USR pentru această funcție, a obţinut 59 de voturi „pentru” şi 242 „împotrivă”. Candidatul care a fost propus de AUR, Ioan Sabău-Pop, a primit 34 voturi „pentru” şi 267 „contra”.

Iulia Scântei a fost numită de Plenul Senatului judecător la Curtea Constituţională a României. O va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie în luna iunie, la fel ca al lui Valer Dorneanu.

Conform Legii, noul judecător la CCR trebuie să fie numit cu cel puţin o lună înainte de a se încheia mandatul judecătorului predecesor. Curtea Constituţională are nouă judecători, care sunt numiţi pentru un mandat de nouă ani, ce nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi alți trei de preşedintele României. Din trei în trei ani, Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Bogdan Licu, noul judecator CCR
Bogdan Licu. Foto: Inquam Photos / George Calin

Bogdan Licu, surprins de nominalizarea PSD

Bogdan Licu s-a declarat surprins de nominalizarea PSD pentru această funcție. El a fost numit de președintele Klaus Iohannis în funcția de prim-adjunct al procurorului general, în martie 2020, în ciuda unui aviz negativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Sincer, a fost o surpriză, dar având în vedere precedentul, că şi data trecută PSD a nominalizat magistraţi, am acceptat acest lucru”, a spus Bogdan Licu, după audierile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a spus că propunerea lui Bogdan Licu pe unul dintre posturile de judecător constituțional a venit „din zona magistraților”. Însă, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) i-a cerut clarificări.

„Am întrebat printre colegi cine a făcut propunerea buclucașă pentru numirea domnului Licu la CCR…Nefiind niciun răspuns pozitiv, solicităm public domnului Ciolacu să comunice cine sunt magistrații la care face referire atunci când susține că domnul Bogdan Licu a venit ca o propunere din partea magistraților, și nu a oamenilor politici”, a transmis AMASP.

Bogdan Licu, acuzat de plagiat

Bogdan Licu, care a urmat Universitatea particulară Spiru Haret din București în perioada 1991-1995, când aceasta nu era acreditată, a fost acuzat de plagiat. El ar fi copiat masiv în teza sa de doctorat chiar de la contracandidatul său pentru postul de judecător la Curtea Constituțională, Cristian Danileț.

Conform jurnalistei Emilia Șercan, Bogdan Licu a fost notat cu 5 la examenul de licență la Drept penal și cu 6 la examenul de Drept civil. Media probelor de la examenul scris de licență i-a fost îndreptată de nota 10 ce i-a fost acordată la Dreptul muncii. A devenit procuror zece luni mai târziu, adică pe 1 decembrie 1996.

După ce au apărut primele suspiciuni referitoare la studiile sale și scandalul de plagiat, Bogdan Licu, în funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a publicat în Monitorul Oficial, în 2009, un anunț în care susținea că și-a pierdut diploma de licență eliberată la data de 3 octombrie 1996 de Universitatea „Spiru Haret”, conform jurnalistei Sorina Matei.

Însă, Bogdan Licu deținea, din septembrie 2006, o copie legalizată a diplomei sale de licență ce atesta că licența sa, cu același număr și serie pe care a declarat-o oficial pierdută după trei ani, era obținută de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, nu de la Universitatea Spiru Haret din București unde studiase Dreptul timp de 4 ani.

În noiembrie 2021, Bogdan Licu a câștigat în instanță dreptul să renunțe benevol la titlul de doctor obținut cu teza sa suspectată de plagiat, cu un doctorat coordonat de către Gabriel Oprea la Academia SRI. Însă, el a respins acuzația de plagiat, spunând că nu a fost pregătit suficient de bine pentru a face o lucrare de înaltă calitate ştiinţifică.

Bogdan Licu s-a apărat și în privința notelor sale mici din facultate. El a spus că acestea nu-i fac cinste, dar a început să lucreze de la vârsta de 18 ani, deoarece tatăl său a decedat când el era copil, astfel că a trebuit să-și întrețină familia în timp ce era student.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...