Orice lege contestată de președinte sau de un partid politic trece pe la Curtea Constituțională. Acesta este motivul pentru care se desfășoară o luptă acerbă, care nu este deloc apolitică, atunci când vine vorba de judecătorii care trebuie să decidă dacă un proiect legislativ este constituțional. USR merge pe oameni care au avut de suferit în ceea ce privește justiția în timp ce PNL este mai moderat mergând pe variante bazate pe CV. Între Cristian Danileț și Iulia Scântei sunt diferențe, însă după aceste alegeri un lucru este clar. Garda formată în jurul lui Valer Dorneanu va dispărea. Valer Dorneanu este celebru pentru decizii controversate privind anularea amenzilor aplicate pentru nepurtarea măștii în pandemie, dar cel mai scandalos gest, este de departe, un vot împotriva unei decizii a Curții Europene de Justiție privind Secția Specială de Investigare a Magistraților, care era percepută de forul european drept un organism de terorizare a celor care lucrau în structurile justiției.
Pentru o foarte lungă perioadă de timp Valer Dorneanu, considerat simpatizant PSD, a fost factorul de decizie în ceea ce privește promulgarea sau abrogarea unor legi. Președintele CCR a fost acuzat de „parti pris” în nenumărate rânduri. Acum vine rândul partidelor de opoziție să își exprime părerea dar și a PNL care, deși s-a aflat la guvernare, a contestat deciziile Curții Constituționale. Candidații USR pentru ocuparea noilor posturi de magistrați ai Curții Constituționale sunt judecătorul Cristi Danileț și avocatul Péter Eckstein-Kovács. PNL merge pe Iulia Scânteie iar PSD îl propune pe fostul șef DIICOT, Bogdan Licu.
„Nicio o reformă profundă nu se va putea realiza în următorii ani cu o Curte Constituțională antireformistă și obtuză. Nici linia proeuropeană pe care și-a asumat-o cu ani în urmă România nu va putea fi păstrată cu o Curte cu viziune orientată, mai degrabă, către estul întunecat, decât către Uniunea Europeană și Occident. Avem nevoie la CCR de judecători proeuropeni, bine pregătiți profesional, care nu sunt doar oameni de paie folosiți de politicieni. Noi propunem astfel de oameni. PNL și PSD se pare că merg, în continuare, pe varianta politrucilor sau a unor indivizi copy-paste, cu probleme grave de integritate”, spune deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției.
Candidatul PSD este acuzat de opoziție de plagiat, pe de altă parte se dorește schimbarea lui Valer Dorneanu, chiar și din partea PNL. Audierile pentru alegerea noilor judecători ar trebui să aibă loc mâine iar votul va avea loc săptămâna viitoare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Cristi Danileț, judecătorul după care a plagiat Bogdan Licu (propunerea PSD pentru CCR), a luptat neîncetat pentru independența Justiției și a rezistat în fața presiunilor și abuzurilor venite din partea unui sistem care vrea să controleze și să timoreze justiția.
CCR are nevoie de un judecător precum Cristi Danileț, liber, independent și proeuropean, care să apere democrația, separarea puterilor în stat, libertatea cuvântului și independența, așa cum Cristi Danileț a făcut-o până acum.” spun cei de la USR.
Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și Daniel Morar ar trebui înlocuiți până la începutul lunii iunie. În ceea ce privește nominalizarea făcută de Administrația Prezidențială, Mihaela Ciochină, șefa Departamentul Constituțional Legislativ, ar avea cea mai mare șansă de a ajunge șefa CCR.