Bogdan Aurescu, soluţii pentru sporirea securității la Marea Neagră: „Este evident că trebuie să sporim capacitatea NATO de cunoaştere strategică”

Elena Avramescu 07.12.2022, 06:52
Bogdan Aurescu, soluţii pentru sporirea securității la Marea Neagră: „Este evident că trebuie să sporim capacitatea NATO de cunoaştere strategică”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la Ankara la conferinţă de presă comună alături de omologul său turc, Mervlut Cavusoglu. În cadrul temelor de discuție a intervenit și subiectul securității la Marea Neagră, ministrul de externe român ținând să precizeze că România a fost constant preocupată să identifice soluţii în acest sens.

Bogdan Aurescu, vizită importantă la Ankara

„Un loc important în discuţiile noastre l-a avut şi securitatea în regiunea Mării Negre. Am discutat despre modalităţile optime de cooperare, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul NATO (…) România a fost constant preocupată să identifice soluţii pentru a spori securitatea la Marea Neagră”, a spus ministrul Bogdan Aurescu în cadrul participării la conferinţa de presă comună cu Cavusoglu.

În plus, șeful diplomaţiei române a ținut să aducă în discuție și posibilitarea de a se crea un grup de lucru comun prin care Turcia şi România să poată să discute „cele mai importante aspecte care ţin de Marea Neagră, de securitatea la Marea Neagră, de dezvoltarea economică, asigurarea libertăţii de navigaţie”.

„Este evident că trebuie să sporim capacitatea NATO de cunoaştere strategică şi de cunoaştere situaţională a evoluţiilor de securitate din Marea Neagră”, a mai spus Bogdan Aurescu.

România expulzează 10 diplomați ruși. MAE: „Condamnăm ferm crimele comise la Bucha și în alte localități din Ucraina”
Bogdan Aurescu

Ministrul român de Externe a ținut să mai vorbească şi despre crearea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, mai precis mecanismul şedinţelor comune de guvern.

„Acest mecanism ne permite o abordare structurată, o abordare care să permită stimularea într-un mod şi mai coordonat şi mai organizat a dezvoltării relaţiilor noastre pe diverse planuri”, a mai notat Bogdan Aurescu.

În discuție a intervenit și perspectiva aderării Suediei şi Finlandei la NATO, Bogdan Aurescu fiind de părere că acest lucru va reprezenta un plus pentru securitatea spaţiului euroatlantic, dar mai ales în actualul context geopolitic.

„Faptul că două state neutre până la declanşarea acestui război al Rusiei împotriva Ucrainei au decis să îşi abandoneze politica de neutralitate tradiţională vreme de zeci de ani şi din cauza acestui război au hotărât să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, iată un efect pentru care cred că trebuie să îi mulţumim preşedintelui Putin, din această perspectivă”, a mai spus ministrul român.

Consultările bilaterale avute de ministrul Aurescu s-au făcut alături de ministrul turc al Afacerilor Externe, în cadrul vizitei oficiale efectuate de şeful diplomaţiei române în Republica Turcia, la invitaţia omologului său. Aceștia au apreciat importanţa Parteneriatului Strategic pentru consolidarea legăturilor strânse între cele două state şi s-au referit la dialogul bilateral dinamic şi la nivelul foarte bun al colaborării pe diverse dimensiuni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...