Bogdan Aurescu, invitat să participe astăzi la Consiliului Ministerial al OSCE din Polonia. Acesta va condamna agresiunea militare nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei

Elena Avramescu 01.12.2022, 07:25
Bogdan Aurescu, invitat să participe astăzi la Consiliului Ministerial al OSCE din Polonia. Acesta va condamna agresiunea militare nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei

În cursul zilei de astăzi, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu este invitat să participe la cea de-a 29-a sesiune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care se va desfăşura la Lodz, în Polonia. Întrunirea are loc în contextul deţinerii de către această ţară a Preşedinţiei în Exerciţiu a acestei Organizaţii.

Bogdan Aurescu participă la Consiliului Ministerial al OSCE din Polonia

„Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE are loc în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de al doilea Război Mondial, determinată de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. Miniştrii Afacerilor Externe din statele participante vor evalua mediul de securitate din spaţiul OSCE şi vor aborda tema activităţilor viitoare ale Organizaţiei”, găsim notat într-un comunicat MAE, potrivit Agerpres.

Așadar, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, urmează să reconfirme angajamentul faţă de sprijinirea eforturilor de consolidare a rolului OSCE în contextul actual de securitate cu ocazia dezbaterilor prilejuite de Consiliul Ministerial OSCE.

În plus, şeful diplomaţiei române va reitera condamnarea în termeni fermi a agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei şi va puncta sprijinul României pentru eforturile internaţionale de aducere în faţa justiţiei a celor vinovaţi, mai notează MAE.

Această reuniune se face într-un moment propice pentru reafirmarea solidarităţii depline a României cu Ucraina şi cu poporul ucrainean, dar și pentru evidenţierea sprijinului multidimensional al României pentru statul vecin.

Astfel că şeful diplomaţiei române urmează să reitereze susţinerea fermă de către România a rolului OSCE în soluţionarea conflictelor  şi va scoate în evidență importanţa implementării depline, de către toate statele participante, a angajamentelor asumate pe cele trei dimensiuni ale OSCE.

Bogdan Aurescu, discutie cu omologul sarb, Nikola Selakovic
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO

Ministrul de Externe al României a vorbit în cursul zilei de ieri despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București între 29 și 30 noiembrie. De la întrunire a plecat un mesaj de unitate și solidaritate din partea comunității euro-atlantice, care s-a angajat să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

„Au fost mai multe premiere la această reuniune, care, cred eu, este cea mai importantă reuniune pe care România a găzduit-o de multă vreme. În primul rând, este prima reuniune la nivel de miniștri de externe aliați pe care noi o găzduim de când am intrat în NATO. Este prima reuniune importantă pe care o găzduim după summitul NATO din 2008 de la București.

Este prima reuniune la care au participat și statele care urmează să adere la Alianță – Finlanda și Suedia. Este prima reuniune la care a participat un ministru de Externe din Republica Moldova. Și, tot în contextul acestei reuniuni, am avut și prima reuniune G7 pe care a găzduit-o România și prima reuniune G7 la care a participat România”, a declarat ministrul de Externe.

Acesta a ținut să spună mai multe lucruri și cu privire la importanța faptului că această reuniune a avut loc la București.

”Pentru că România, locul unde s-a desfășurat această reuniune foarte importantă este, în același timp foarte aproape de frontiera cu Ucraina care se află în război cu Federația Rusă și care încearcă să reziste acestei agresiuni și rezistă cu succes, grație și efortului pe care aliații și Alianța Nord Atlantică l-au făcut, îl fac și îl vor face în continuare.

Este și motivul pentru care în cadrul reuniunii, un loc important l-a avut discuția despre cum să ajutăm mai bine Ucraina, o discuție pe care am avut-o atât în format aliat, în prima sesiune, cât și în a doua sesiune, la care a participat și ministrul de Externe ucrainean, pentru a ne relata despre ultimele evaluări ale autorităților de la Kiev cu privire la situația de război din Ucraina”, a mai notat Bogdan Aurescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...