Bogdan Aurescu: „Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei NATO”

Mihnea Tălău 07.04.2022, 18:56
Bogdan Aurescu: „Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei NATO”

Ministrul de Externe al României Bogdan Aurescu se afllă la Bruxelles la întâlnirea miniştrilor de Externe din statele membre NATO. Șeful diplomației române a făcut, înainte de începerea reuniunii, câteva precizări legate de noul concept strategic al Alianței Nord-Atlantice.

Consolidarea Flancului Estic al NATO este o prioritate

El a vorbit despre nevoia de redactare a unui concept strategic NATO „care corespunde realităţii din prezent”.  în contextul în care Federația Rusă a invadat Ucraina, iar tensiunea dintre Occident și Moscova se află la cote alarmante.

Aurescu consideră că o consolidare a Flancului Estic al NATO este o prioritate, fiind nevoie de „crearea cât mai rapidă a Grupului de Luptă în România”, întrucât „apărarea colectivă” este una esențială.

„Trebuie să reflectăm asupra consolidării posturii de descurajare şi apărare de pe Flancul Estic şi nu numai, în Alianţă. Trebuie să reflectăm cu claritate la faptul că apărarea colectivă este sarcina esenţială a Alianţei. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe mai multe probleme, cum ar fi consolidarea rezilienţei aliaţilor şi o nouă agendă strategică, inovatoare, a relaţiilor cu partenerii Alianţei.

Am subliniat că, în acest context, conceptul strategic trebuie să menţioneze în mod explicit că Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei”, a declarat Aurescu, conform Digi 24.

În doua jumătate a lunii martie, NATO a aprobat crearea Grupului de Luptă în România, iar măsura ar trebui transpusă „cât mai repede” în realitate, este de părere Aurescu.

NATOfobia
NATO

El a mai spus că România a acordat sprijin pentru aproximativ 700.000 de ucraineni care s-au refugiat din calea războiului în ţara noastră.

Securitatea europeană pusă sub semnul întrebării

Șeful diplomației române considera că invadarea Ucrainei de către Federația Rusă „pune sub semnul întrebării niște parametrii importanți ai arhitecturii de securitate europene”, și că este doar un punct din planul lui Vladimir Putin

„Pe de o parte, intenția de controla Ucraina, dar pe de altă parte, așa cum se vede și din acțiunea pe care Rusia a pornit-o împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă a dreptului internațional, rezultă clar că este vorba despre încercarea de a pune sub semnul întrebării niște parametrii importanți ai arhitecturii de securitate europene. Acestea sunt obiectivele pe care Federația Rusă și Vladimir Putin le-au avut în vedere”, a conchis ministrul.

Aurescu a anunțat tot joi, pe Twitter, că o reuniune formală a miniştrilor de Externe din ţările NATO va avea loc la Bucureşti, pe 29 şi 30 noiembrie.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...