Bogdan Aurescu, despre comportamentul Rusiei față de România. „O asertivitate sporită”

Nicu Stan, Diana Dumitrache 28.06.2021, 11:48
Bogdan Aurescu, despre comportamentul Rusiei față de România. „O asertivitate sporită”

Bogdan Aurescu, despre comportamentul Rusiei față de România. „O asertivitate sporită”. Ultimele detalii despre comportamentul lui Vladimir Putin, în articolul de mai jos.

Bogdan Aurescu, despre comportamentul lui Vladimir Putin față de țara noastră. „O asertivitate sporită”

Bogdan Aurescu a vorbit despre comportamentul Rusiei față de România. Ultimele interacțiuni dintre Rusia și UE arată că Moscova nu dă semne că și-ar dori o normalizare a relației cu Bruxelles-ul, ci din contră, tonul ei a devenit acum și mai ridicat.

Din acest motiv, o schimbare de abordare din partea Uniunii Europene în relația cu Rusia nu și-ar găsi o justificare, consideră Bogdan Ayrescu, ministrul român de Externe,. Acesta a menționat în context inclusiv situația drepturilor omului din Rusia și a opozantului Alexey Navalnîi.

Vladimir Putin si Joe Biden par a se fi intalnit degeaba
Vladimir Putin si Joe Biden par a se fi intalnit degeaba

Rusia lui Vladimir Putin, aceiași

”Nu prea s-a schimbat mare lucru în comportamentul Rusiei, tot ceea ce Rusia a făcut în ultima perioadă, inclusiv în ultimele luni – amintesc de vizita pe care Înaltul Reprezentant (Josep) Borrell a făcut-o la Moscova și din toată coregrafia acelei vizite, inclusiv a conferinței de presă comune pe care a avut-o cu ministrul de externe Lavrov, n-a rezultat deloc că Rusia ar dori să normalizeze relația cu Uniunea Europeană, ci dimpotrivă, de-acolo a reieșit mai degrabă o asertivitate sporită a Rusiei față de Uniunea Europeană.

Drepturile omului în Rusia

Uitați-vă la situația drepturilor omului și la ceea ce s-a întâmplat cu procesul în care a fost implicat disidentul rus Navalnîi. Și aici, Uniunea Europeană a aplicat sancțiuni în conformitate cu regimul global de sancțiuni din domeniul drepturilor omului al Uniunii Europene.

Deci, iată că din păcate, nu putem spune că s-au schimbat foarte multe în poziționarea Rusiei față de Uniunea Europeană, de aceea cred că nici nu se justifică o modificare de abordare din partea Uniunii Europene față de Rusia. Și până la urmă, concluziile Consiliului European recent încheiat au dat dreptate acestei evaluări”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24.

Summit comun al liderilor Uniunii Europene cu Vladimir Putin

La o săptămână după + Add New Label întâlnirea lui Joe Biden şi Vladimir Putin, cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au propus un summit comun al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin, în ideea de a îmbunătăți relațiile glaciale ale blocului european cu Moscova.

Imediat, Kremlinul a reacționat și a anunțat că președintele Vladimir Putin ar susține ”un contact direct” între UE și Rusia. Propunerea venită din partea liderilor Germaniei şi Franţei i-a luat însă prin surprindere pe oficialii UE, inclusiv pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi a deranjat unele ţări est-europene, în special ţările baltice şi Polonia, conform Politico.

Klaus Iohannis, desprerelația cu Rusia

Propunerea a fost luată în discuții apoi la summitul UE de săptămâna trecută, iar șefii de stat și de guvern din Europa au decis să poarte în principiu un dialog cu Rusia, însă nu s-au hotărât și în privința formatului.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, la finalul Consiliului European, că în gestionarea relației cu Rusia este important ca statele din UE să aibă ”o abordare unitară și coordonată”, precum și o comunicare strategică.

Urmăriți Impact.ro și pe