Boala rară care a fost semnalată în Anglia. „Nu se răspândește cu ușurință la oameni”

Andra Daoud 10.05.2022, 13:24
Boala rară care a fost semnalată în Anglia. „Nu se răspândește cu ușurință la oameni”

O infecție virală foarte rară a fost semnalată în Anglia. Autoritățile sanitare de acolo au raportat prima îmbolnăvire și suspectează că pacientul s-a infectat în urma unei călătorii în Africa. Boala nu se răspândește ușor la oameni și riscul de infectare este foarte scăzut, au transmis autoritățile britanice.

Un caz de infecție cu o boală rară a fost semnalat în Anglia

Autoritățile sanitare din Marea Britanie au anunțat, prin intermediul unui comunicat, că s-a descoperit primul caz de infecție cu o boală extrem de rară, numită variola maimuței. Așa cum îi spune și numele, boala este specifică primatelor și nu se transmite ușor la om, însă pacientul la care s-a raportat infecția a călătorit recent în Africa, iar medicii cred că așa a contactat virusul.

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a transmis un comunicat în care a precizat că persoana în cauză a călătorit recent în Nigeria. Pacientul este tratat acum într-o unitate specializată pe boli infecțioase respiratorii din Londra, potrivit presei internaționale.

Autoritățile au ținut să îi liniștească pe oameni și să sublinieze că boala nu se răspândește ușor de la o persoană la alta, deci nu putem vorbi despre un pericol iminent. „Este important să subliniem că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut”, a declarat Colin Brown, director al departamentului clinic şi pentru infecţii emergente din cadrul UKHSA.

Boala rara care a fost semnalata in Anglia. Nu se raspandeste cu usurinta la oameni
Monkey B sau variola maimultei este o boala specifica primatelor, care se poate transmite si la om

Boala a fost eradicată în urmă cu 40 de ani

Variola maimuței este o infecție virală foarte rară, care a fost eradicată în 1980. Se manifestă similar cu variola umană, însă este mai blândă, spun medicii. Majoritatea pacienților se recuperează după câteva săptămâni, însă în cazuri rare, boala poate fi fatală.

„Ca măsură de precauție, experții Agenției lucrează îndeaproape cu colegii NHS (n.r. sistemul britanic de sănătate) și vor lua legătura cu persoanele care ar fi putut să fie în contact strâns cu pacientul respectiv, pentru a le oferi informații și sfaturi privind sănătatea.”, au mai transmis reprezentanții UKHSA.

În Europa, primele cazuri de infecție cu virusul care provoacă variola maimuței au fost raportate în 2018, tot în Marea Britanie. Virusul este prezent cu precădere în statele din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Infecția se poate transmite dacă oamenii intră în contact cu animale bolnave (care pot fi maimuțe, dar și veverițe sau șobolani) sau prin intermediul unor obiecte contaminate (haine, așternuturi etc).

Urmăriți Impact.ro și pe