BMW devine acționar majoritar la Brilliance Auto Group. Cât au plătit bavarezii pentru compania din China

Bogdan Bârliga 14.02.2022, 16:30
BMW devine acționar majoritar la Brilliance Auto Group. Cât au plătit bavarezii pentru compania din China

BMW va prelua controlul majoritar al societății sale mixte din China, după ce a obținut acordul autorităților de la Beijing.

Compania de tip joint venture a fost fondată de BMW în anul 2003 cu Brilliance China Automotive Holdings Ltd pentru producerea mașinilor în China.

Producătorii au fost obligați să se asocieze cu firme din China

Producătorii auto dispuşi să investească în unităţi de producţie din China erau obligaţi să se asocieze prin intermediul unor parteneriate de tip joint-venture cu firme locale.

Restricţiile impuse de autoriățile chineze prevedeau şi faptul că o companie cu capital străin nu putea să deţină o participare mai mare de 50% din firma parteneră.

În anul 2018 China a anunţat că va începe să elimine restricţiile aplicate industriei auto în mai multe etape. Au fost ridicate în primul rând restricţiile pentru producătorii de maşini electrice, au urmat apoi producătorii de vehicule comerciale şi de anul viitor aceste restricţii vor fi ridicate pentru toată lumea.

3,7 miliarde de euro pentru controlul Brilliance Auto Group

BMW a anunțat că își mărește participația în asocierea cu Brilliance Auto Group de la 50% la 75%, așa cum a fost prevăzut în anul 2018, când China a declarat că va începe să relaxeze regulile de proprietate în industria auto.

Compania va plăti 3,7 de miliarde de euro pentru a deveni acționarul majoritar în cadrul acestei societăți mixte și BMW susține că acordul va avea un efect pozitiv unic de 7-8 miliarde de euro asupra rezultatelor financiare ale afacerii sale auto și va crește fluxul de numerar cu aproximativ 5 miliarde de euro.

BMW a fost primul producător auto care a declarat în octombrie 2018 că va prelua controlul principalului său joint venture din China.

Compania bavareză deține prin Brilliance Auto Group două facilități de producție la Shenyang unde sunt fabricate modelele BMW Seria 1 Sedan, BMW Seria 3, BMW Seria 5, BMW X1, BMW X2, BMW X3 și modelul electric BMW iX3. Din a doua parte a acestui an în China va fi produs și BMW X5.

BMW Brilliance Automotive Ltd. a produs anul trecut 700.000 de unități în China și compania are pe statul de plată peste 23.000 de angajați.

Alte investiții majore ale producătorilor auto germani în China

Și Volkswagen a preluat controlul majoritar al societății mixte de producție a vehiculelor electrice JAC Volkswagen. După preluare compania a fost denumită Volkswagen Automotive Company Limited. Grupul german produce peste 2,65 de milioane de mașini la cele patru fabrici pe care le deține în China.

Mercedes-Benz deține 49% din societatea mixtă din China cu denumirea Beijing Benz Automotive. Producătorul premium colaborează și cu Geely pentru producția de mașini.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...