Blue Air suspendă toate cursele care pleacă din România, până luni. Compania are conturile blocate

Stan Filon 06.09.2022, 16:52
Blue Air suspendă toate cursele care pleacă din România, până luni. Compania are conturile blocate

Blue Air a anunțat recent că a găsit o modalitate de a face economii de buget. Mai exact, compania de zbor a făcut public faptul că va ceda o parte din zboruri către o companie care aparține unui fost angajat Blue Air. Blue Air va ceda curse interne și internaționale către compania românească AirConnect, înființată de fostul director economic al Blue Air, Tudor Zamfir Constantinescu, în parteneriat cu un controversat om de afaceri. Numai că, la puține ore după ce a făcut anunțul, a venit unul mult mai îngrijorător pentru companie și pentru pasageri. Blue Air a suspendat toate cursele cu plecare din România, până luni. Conturile companiei sunt blocate în acest moment de către statul român.

Blue Air cedează o parte din zboruri către o companie a unui fost angajat

Update: 16:50

Compania aeriană low-cost Blue Air a anunțat recent că suspendă, până luni, toate cursele programate cu plecare din România, după ce conturile societății au fost blocate. Cel care a pus poprire pe conturile Blue Air se pare că este Ministerul Mediului.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Român, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor”, se arată în justificarea trimisă în spațiul public de Blue Air.

Știre inițială:

Așadar, Blue Air va ceda curse către compania românească AirConnect, iar motivul se pare că este intenția companiei de a face economii. Cu toate acestea, răspunderea rămâne asupra Blue Air pentru vânzări, marketing și asistență pentru clienți.

„Blue Air – cea mai mare companie aeriană ultra low-cost din România și noua companie aeriană regională Air Connect au încheiat un parteneriat strategic de tip codeshare pentru a oferi opțiuni de călătorie extinse pasagerilor, atât pentru zboruri interne în România, dar și pentru cele regionale. Pe baza Memorandumului de Înțelegere finalizat – cele două companii aeriene vor lansa, începând cu 12 septembrie 2022, un parteneriat extins de tip codeshare cu scopul de a optimiza costurile, de a îmbunătăți conectivitatea și de a-și uni forțele pentru a explora sinergii suplimentare pe piața regională europeană cu plecare din București.

Blue Air cedeaza o parte din zboruri catre o companie a unui fost angajat 
Blue Air cedeaza o parte din zboruri catre o companie a unui fost angajat

„Economii de costuri și raționalizări de peste 15-20%”

În cadrul acordului, Blue Air va transfera operarea unor servicii interne și internaționale selectate din UE, către Air Connect. Controlul comercial și riscul pentru aceste rute rămân la Blue Air, care va continua să fie responsabilă de vânzări, marketing și asistență pentru clienți, dar se așteaptă să realizeze economii de costuri și raționalizări de peste 15-20% în cadrul cooperării, prin implementarea tipului de aeronavă ATR-72 pe serviciile regionale și de tip navetă. Air Connect va fi responsabilă de controlul operațional”, a transmis Blue Air, într-un comunicat.

Conducerea executivă a companiei aeriene AirConnect este formată din controversatul om de afaceri Dorin Ivașcu, Președinte al Consiliului de Administrație, Tudor Constantinescu, Director General și Florin Necula, Director Operațional. Dorin Ivașcu controlează Aeroportul Tuzla și a fost șef la birouri externe ale Tarom în perioada comunistă.

Blue Air, pierderi uriașe

Situația financiară a companiei Blue Air nu este una de invidiat, deoarece se confruntă cu datorii uriașe. A încheiat anul 2020 cu afaceri de 537 milioane lei, dar și pierderi de peste 403 milioane lei și un număr de angajați în scădere cu aproape 30%, la 806, conform datelor de pe platforma Confidas. Pentru anul 2021 nu sunt date disponibile, iar compania a refuzat să le facă publice.

Mai mult, compania Blue Air a fost și amendată cu suma de 2 milioane de euro de către Protecția Consumatorilor, pentru că operatorul a anulat aproape două sute de mii de rezervări, în perioada 30.04.2021-30.04.2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...