Blocurile din București nu vor mai putea fi construite fără centrală comună. Explicația Ministrului Mediului

Nicu Stan 10.03.2021, 13:12
Blocurile din București nu vor mai putea fi construite fără centrală comună. Explicația Ministrului Mediului

Blocurile din București nu vor mai putea fi construite fără centrală comună. Explicația Ministrului Mediului, care susține că poluarea este prea mare în Capitală.

Blocurile din București nu vor mai putea fi dotate cu centrale termice de apartament

Blocurile din București nu vor mai putea fi construite fără centrală comună. Care este explicația Ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Astfel, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Digi24, că poluarea în București este mare și că asta e o urmare a faptului că, de 20 de ani cel puțin, nu s-a luat nicio măsură împotriva poluării, atât a celei industriale, cât și a celei casnice. De asemenea, ministrul a spus că a propus Primăriei să nu mai elibereze autorizații de construire pentru blocuri fără centrală comună.

Nu se vor mai construi blocuri in Bucuresti fara centrala comuna
Nu se vor mai construi blocuri in Bucuresti fara centrala comuna

Până acum nu s-au luat măsuri contra poluării

În București, de 20 de ani cel puțin, nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea poluării nici pe poluarea industrială, nici pe poluare casnică din încălzirea rezidențială. Sunt din ce în ce mai multe centrale termice individuale pentru că nu merge sistemul centralizat de termoficare.

Noi am propus Primăriei să nu mai emită nicio autorizație de construire fără centrală comună, cel puțin la nivel de bloc, pentru că o centrală pentru fiecare apartament, aduce poluarea la nivelul solului, mai aproape de sol. Cu cât aceste centrale sunt mai jos, cu atât este mai rău. Cu cât aceste centrale au un coș la 40 – 50 metri, cu atât e mai bine.

Este de preferat sistemul centralizat de încălzire

De aceea e preferat un sistem centralizat de încălzire și apă caldă. Așteptăm, aceste PUZ-uri și modificări sunt clare. Sper să ajungem la un moment dat la o decizie fermă în care să nu mai emită autorizație de construire pentru blocuri noi fără centrala comună. Și încălzirea centralizată CET ar trebui să permită acest lucru, dar e mai complicat“, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.

El a afirmat că cel mai mare factor de poluare în Capitală este traficul. “Pentru a reduce poluarea avem nevoie și de alte măsuri. Traficul este principalul poluator într-un oraș mare, între 60-70%.

De unde vine miros urât în București

Arderile de gunoaie sunt la marginea Bucureștiului și n-ar trebui să avem probleme în centru. Cu cât bate vântul mai tare, cu atât e mai mare dispersia și arată senzorii o poluare mai mică. Mirosul poate veni de la arderi, gropi de gunoi verificate și suspendate autorizațiile și s-au dat termene de conformare.

Dar traficul rămâne un element extrem de important și vom propune săptămâna aceasta o măsură interesantă. Avem mâine o conferință de presă unde invităm instituții publice să-și schimbe stilul de viață. Eu cred că va fi un program interesant. Avem o susținere largă din partea instituțiilor, ministerelor și primăriilor și lucrurile se pot schimba.

Unde este interzisă circulația cu mașina personală  duminica

Sunt orașe, cum e Bruxelles, unde duminica, circulația cu mașini este interzisă. Se circulă cu troleibuze, tramvaie, bicicletă, pe jos. Duminica nu se circulă cu mașina. Trebuie făcuți pași către un alt stil de viață și alt comportament“, a adăugat Tanczos Barna.

Urmăriți Impact.ro și pe