Blestemul pe care îl poartă veșmintele Sfintei Parascheva. Motivul pentru care trebuie schimbate de 5 ori pe an

Andrei Simion 13.10.2022, 22:49
Blestemul pe care îl poartă veșmintele Sfintei Parascheva. Motivul pentru care trebuie schimbate de 5 ori pe an

Veșmintele Sfintei Parascheva, care este sărbătorită de credincioși în fiecare an, la data de 14 octombrie, poartă un blestem pe care unele persoane nu îl cunosc. Motivul pentru care unele dintre acestea trebuie să fie schimbate de cinci ori pe an a fost explicat de clerici.

De ce sunt schimbate de 5 ori pe an unele dintre veșmintele Sfintei Parascheva

Veşmintele Sfintei Preacuvioase sunt schimbate de cinci ori în decursul unui an, iar cele vechi sunt donate unei mănăstiri ce poartă hramul acesteia. Acestea diferă de la o perioadă liturgică la alta, în funcţie de sărbătorile din cursul anului bise­ricesc.

Înveşmântarea moaştelor are loc după o ceremonie la care par­ticipă doar câţiva dintre preoţii slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Hainele sunt făcute din catifea brodată, în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze..

În mijlocul crucii, în dreptul mâinilor Sfintei Parascheva, veşmântul are cusută o cruce sau monograma cu Iisus Hristos. Coroana așezată peste faţa şi peste gâtul Sfintei are nu doar rolul de a înfrumuseţa moaștele, dar și de a fixa veşmântul.

„Coroana pe care o vedem în zona capului Sfintei vine, de fapt, peste gât şi peste faţă. Această coroană fixează veşmântul ca pe o broboadă. După aceea, se schimbă şi pernuţele care sunt în raclă ‒ pernuţa de la capul sfintei şi pernuţa de la picioare”, a explicat părintele Arhi­mandrit Dosoftei, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Nume care se sarbatoresc de Sfanta Parascheva
Moastele Sfintei Parascheva

Ce blestem poartă veșmintele-sigiliu ale Sfintei Parascheva

Pe de altă parte, veșmântul-sigiliu al Sfintei Parascheva, ce se află sub cele ce se schimbă de cinci ori pe an, nu este dat jos niciodată, deoarece ar purta un blestem ce ar fi fost pus de domnul Moldovei Vasile Lupu şi Mitropolitul Varlaam:

„Blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”, ar fi blestemul pus de domnitorul Vasile Lupu, cel care a adus la moaştele sfintei la Iași.

Părintele Arhimandrit Constantin Chirilă a explicat că se spune că acela este veșmântul în care au fost aduse moaștele Sfintei Parascheva și că este un fel de sigiliu. De-a lungul timpului, au apărut niște găuri în acesta, dar nu poate fi schimbat, pentru că este un sigiliu al ctitorilor care au adus moaștele.

Urmăriți Impact.ro și pe