Bilanțul unei noi nopți de furtuni în întreaga țară. Pagube însemnate, copacii au căzut peste case, mașini sau fire electrice

Stan Filon 06.08.2021, 12:12

După temperaturile foarte ridicate, România a fost măturată de furtuni și vijelii care au făcut pagube materiale serioase. Multe localități au rămas fără curent electric, mai multe șosele au fost blocate, iar mai multe mașini au fost avariate, după ce au fost pur și simplu strivite de arbori.

Bilanțul unei noi nopți de furtuni în întreaga țară

O ploaie torențială s-a abătut aseară peste orașul Târgoviște. Nu a plouat liniștit, ci a fost o adevărată vijelie. Chiar în centrul orașului, vântul a luat pe sus acoperișul unui bloc. În cădere, acesta a făcut mai multe pagube materiale la mai multe mașini parcate. Trebuie menționat faptul că vijelia a durat doar două minute!

”Mizerabilă. E lucrare veche, de 15 ani, un cui și atât. Nu are nicio protecție la vânt, de exemplu. Dacă intră vânt s-a făcut deja copaie, a intrat pe dedesubt”, a spus unul dintre locatarii blocului care tocmai ce și-a pierdut acoperișul. Și în județul Bistrița-Năsăud o vijelie puternică a făcut ravagii în doar câteva minute. Vântul a bătut și cu 100 de km la oră și mai multe acoperișuri și zeci de copaci au fost puși la pământ. În localitatea Ilva Mică un tânăr de 17 ani a fost lovit în cap de o grindă desprinsă chiar de la casa în care locuia.

Bilantul unei noi nopti de furtuni in intreaga tara
Bilantul unei noi nopti de furtuni in intreaga tara

Acoperișuri și copaci doborâți de vânt

”S-a auzit că vine vreme grea. Am intrat cu nepoții în casă și în trei minute a fost luat acoperișul de pe casă”, a spus proprietarul unei case avariate grav de vijelie.

”Cinci minute de dezastru. Vânt foarte puternic, grindină foarte mare. Avem pagube destul de însemnate, câteva locuințe la care li s-a luat acoperișul în întregime plus câteva locuințe la care sunt acoperișurile degradate în proporție de 50,40,60%”, a anunțat și Valentin Grapini, primarul comunei Rodna.

În județul Hunedoara, o vijelie puternică a măturat orașele din Valea Jiului. În Lupeni acoperișul unui bloc a fost smuls de vântul puternic și a căzut peste două mașini parcate. La Botoşani, fulgerele au luminat cerul în plină noapte, iar rafalele de vânt s-au năpustit asupra întregului judeţ.

În nordul județului Galați, la Târgu Bujor, apele au năvălit de pe versanți, iar mai multe case și terenuri au fost inundate. Drumul județean dintre Galați și Vaslui a fost acoperit de ape pe o porțiune de aproape un kilometru.

Bărbat lovit de trăsnet

Nici gălățenii nu au fost scutiți de mânia naturii. Orașul a fost lovit din plin de furtuni violente. Acoperișul unui bloc de opt etaje a fost smuls și proiectat pe mașinile din parcare, iar copertina unei terase a fost aruncată de furtună pe cablurile electrice.

La Brăila, 50 de copaci au fost smulși din rădăcini, în doar 10 minute. Vijelia puternică a fost însoțită de grindină și rafale puternice de vânt. Resturi strânse de prin curți și de e câmp au ajuns în centrul orașului, purtate de rafalele de vânt. Mai multe cartiere au rămas fără curent.

Probleme serioase au fost și la Bârlad și Oradea. În Iași, un bărbat a fost lovit de trăsnet și a ajuns la spital în stare foarte gravă. “A ajuns în comă în Unitatea Primire Urgențe a Spitalului “Sfântul Spiridon”. A fost stabilizat și transferat la terapie intensivă”, a declarat medicul Diana Cimpoeșu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...