Bilanț: 27 de români au murit în Afganistan de la începutul războiului. Cât a costat acțiunea militară

Nicu Stan 17.08.2021, 13:11
Bilanț: 27 de români au murit în Afganistan de la începutul războiului. Cât a costat acțiunea militară

Războiul din Afganistan și-a luat porția de sacrificii cu vârf și îndesat. Fie că se vorbește de soldați americani sau români, războiul afgan a avut parte de costuri umane imense. Un raport transmis de Casa Albă în luna aprilie a anunțat costurile bănești americane în războiul din Afganistan. Care au fost acestea.

România a plătit cu 27 de vieți și 3 miliarde de lei războiul din Afganistan

Bilanțul negru arată că 27 de români au murit în Afganistan de la începutul războiului. De asemenea, România a cheltuit și foarte mulți bani. Potrivit raportului anunțat de SUA în luna aprilie, războiul din Afganistan a înghițit nu mai puțin de 2 trilioane de dolari, sumă cheltuită exclusiv de americani.

România, partener NATO, a cheltuit mai bine de 3 miliarde de lei. În plus, dacă se face un bilanț și al pierderilor de vieți omenești, cifra se ridică la 27 de soldați români.

Joe Biden, președintele SUA, a vorbit despre situatia din Afganistan
Joe Biden, președintele SUA, a vorbit despre situatia din Afganistan

Raportul ”Costs of War Project – Afganistan”

În raportul ”Costs of War Project – Afganistan” sunt detaliate cele mai recente estimări și se constată că cea mai mare parte a banilor, 933 miliarde de dolari sunt finanțare de urgență ai Departamentulului Apărării (DOD).

De asemenea, 443 miliarde de dolari reprezintă creșterea bugetului de bază DoD pentru a sprijini războiul. În plus, alți 296 miliarde dolari au fost alocați pentru îngrijirea veteranilor. Pe lângă sumele anunțate se mai agaugă încă 59 miliarde dolari, bani din fonduri de urgență de stat pentru îngrijirea veteranilor.

Suma crește non-stop

”Aceste fonduri nu includ totuși suma pe care guvernul Statelor Unite este obligat să o cheltuiască pentru îngrijirea pe viață pentru veteranii americani ai acestui război. Nu include plățile viitoare ale dobânzilor pentru banii împrumutați pentru finanțarea războiului.

Cheltuielile DoD, cu peste 900 de miliarde de dolari în Afganistan, reprezintă vârful aisbergului. Costurile războiului din Afganistan includ escaladarea acestuia în Pakistan. Include milioane de refugiați și persoane strămutate, valoarea vieții combatanților și necombatanților și necesitatea de a avea grijă de veteranii Americii”, a declarat Neta Crawford, cercetătorul principal al proiectului ”Costs of War Project – Afganistan”.

De ce s-a retras America din Afganistan

De asemenea, într-o alocuțiune publică, Joe Biden, președintele SUA, a spus care a fost decizia de retragere a trupelor americane din Afganistan, țară care acum se află într-un haos total după ce talibanii au preluat conducerea.

”Ne-am dus în Afganistan în urmă cu aproape 20 de ani, cu obiective clare. Să îi prindem pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 și să ne asigurăm că al-Qaeda nu poate folosi Afganistanul ca bază pentru a ne atacă din nou. Am făcut asta. Misiunea noastră în Afganistan nu trebuia niciodată să fie construirea națiunii, nu trebuia să creăm o democrație centrală.

Tot războiul a fost în zadar

Îmi mențin decizia. Am promis mereu poporului american că voi fi direct. Adevărul este că totul s-a desfășurat mai repede decât am anticipat. Ceea ce s-a întâmplat este faptul că liderii politici din Afganistan au renunțat și au fugit din țară, iar armata afgană a cedat în unele cazuri fără a încerca măcar să lupte.

Trupele americane nu pot și nu trebuie să lupte într-un război și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl ducă”, a declarat Joe Biden.

Urmăriți Impact.ro și pe