Bijuteria rară deținută de Casa Regală a devenit subiect de dispută după moartea Reginei. De ce e considerată furată

Stan Filon 17.09.2022, 08:34
Bijuteria rară deținută de Casa Regală a devenit subiect de dispută după moartea Reginei. De ce e considerată furată

A început lupta pentru bijuteriile coroanei Casei Regale a Marii Britanii! Cea mai importantă bijuterie a Marii Britanii, cea care se află pe sceptrul Regelui Charles al III-a, a devenit motiv de dispută, iar discuțiile s-au aprins puternic după decesul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Din ce în ce mai multe voci din Africa solicită restituirea diamantului Cullinan I.

Bijuteria rară deținută de Casa Regală a devenit subiect de dispută după moartea Reginei

Imediat după decesul Reginei Elisabeta a II-a au început disputele pentru diamantul Marea Stea a Africii sau Cullinan I. Acesta provine dintr-un diamant mai mare, extras din Africa de Sud în anul 1905, iar africanii îl vor acum înapoi. Diamantul respectiv este montat pe scptrul folosit de regina Elisabeta și înaintașii săi.

Mulți sud-africani consideră nelegitim modul în care diamantul a ajuns în posesia casei regale a Marii Britanii, relatează CNN. Discuțiile s-au reaprins după ce președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a postat pe Twitter un mesaj în care o elogia pe regina Elisabeta a II-a. Mai mulți sud-africani au preluat mesajul și l-au folosit pentru a cere returnarea diamantului istoric. În doar cteva zile, peste 6.000 de persoane au semnat o petiție în care se cere ca diamantul Marea Stea a Africii să fie returnat și expus într-un muzeu din Africa de Sud.

Bijuteria rara detinuta de Casa Regala a devenit subiect de disputa dupa moartea Reginei
Bijuteria rara detinuta de Casa Regala a devenit subiect de disputa dupa moartea Reginei

„Diamantul Cullinan trebuie returnat imediat Africii de Sud”

„Diamantul Cullinan trebuie returnat imediat Africii de Sud. Mineralele din țara noastră și din alte state continuă să aducă beneficii Marii Britanii în dauna poporului nostru”, a declarat activistul Thanduxolo Sabelo.

Și parlamentarul sud-african Vuyolwethu Zungula s-a alăturat demersului și a făcut apel la autorități să solicite „despăgubiri pentru toate daunele provocate de Marea Britanie” și returnarea „întregului aur și a diamantelor furate de Marea Britanie”.

Everisto Benyera, profesor de politici africane la Universitatea Africii de Sud, a spus pentru CNN că „tranzacțiile colonialiste sunt ilegitime și imorale”.

„Primirea unui diamant furat nu exonerează primitorul. Marea Stea este un diamant însângerat… Compania minieră privată, guvernul din Transvaal și Imperiul Britanic au făcut parte dintr-o rețea de colonialism”, a subliniat profesorul.

Diamantele din Africa de Sud, montate pe simbolurile monarhilor britanici

Potrivit Royal Collection Trust, care deține toate colecțiile familiei regale britanice, diamantul Cullinan i-a fost prezentat regelui Eduard al VII-lea în 1907, la doi ani după descoperirea sa într-o mină privată din provincia sud-africană Transvaal. Diamantul a fost trimis în 1908 la Amsterdam pentru a fi tăiat. Acesta avea 3.106 carate și era de mărimea unei inimi umane, potrivit casei de diamante Royal Asscher.

Aceasta susține dreptul de proprietate al casei regale asupra diamantului, întrucât piatra prețioasă a fost cumpărată de guvernul local din Transvaal, condus de stăpânirea britanică, și oferită cadou regelui. Diamantul a fost tăiat în nouă pietre mari și 96 de pietre mai mici. Cee mai mari au fost denumite chiar de Eduard al VII-a drept Marea Stea a Africii (Cullinan I) și Steaua Mai Mică a Africii. Cullinan I a fost montat pe sceptrul cu cruce al suveranilor, iar al doilea a fost montat chiar pe coroana imperială.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...