Berea ar putea avea alt gust în următorii ani. Schimbarea e majoră, cercetătorii au descoperit formula

Stan Filon, Andrei Predoiu 18.11.2021, 13:00
Berea ar putea avea alt gust în următorii ani. Schimbarea e majoră, cercetătorii au descoperit formula

Berea pe care cu toții o știm ar putea avea un alt gust, după o descoperire de proporții făcută de cercetătorii britanici, care caută această formulă de mai bine de 200 de ani! Descoperirea făcută nu va schimba doar gustul berii, dar va deschide poarta dezvoltării și altor produse, precum cele farmaceutice dar și a biocombustibililor.

Berea ar putea avea în următorii ani un cu totul alt gust

Cei care au dat lovitura sunt cercetătorii de la universităţile din Manchester şi Leicester, care au format o echipă câștigătoare. Aceasta a dezvoltat drojdii care conferă berii noi arome, făcând astfel posibil un vis căutat din anii 1800 de marii berari din lume, anunță agenția Xinhua, citată de Agerpres.

Lucrarea cercetătorilor britanici a fost publicată miercuri și explică cum au dezvoltat aceștia tulpini unice, fertile şi hibride de drojdie care oferă opţiuni noi şi interesante pentru aroma, gustul şi procesele de preparare a berii. Trebuie specificat faptul că tipul de drojdie folosit în procesul de fermentaţie influenţează gustul final al berii.

Berea ar putea avea in urmatorii ani un cu totul alt gust
Berea ar putea avea in urmatorii ani un cu totul alt gust

Este visul berarilor din ultimii 200 de ani

”Există în prezent două categorii principale de drojdii, ‘ale’ şi ‘lager’, plus sute de variante folosite de producătorii de bere moderni în cadrul unei industrii în plină expansiune la nivel global. S-a demonstrat că tulpinile hibride de drojdie nou create se reproduc cu succes şi produc descendenţi cu caracteristici specifice dezirabile necesare în procesul de fabricare a băuturilor”, au declarat oamenii de ştiinţă în studiul lor.

Echipa condusă de Daniela Delneri, profesor de genomică evolutivă în cadrul Institutului de Biotehnologie din Manchester, a reuşit să producă hibrizi fertili de drojdie cu diverse trăsături genetice.

”Această cercetare rezolvă problema fundamentală a sterilizării hibrizilor şi a reproducerii multigeneraţionale. Alături de colegul meu, profesorul Ed Louis de la Universitatea din Leicester, am reuşit să depăşim barierele speciilor şi să identificăm trăsăturile genetice unice ale hibrizilor. Această tehnologie are capacitatea de a revoluţiona practicile actuale, permiţând crearea rapidă de drojdii eficiente şi personalizate, purtătoare ale unor trăsături specifice, noi şi importante”, a declarat Delneri.

Descoperirea poate fi aplicată în mai multe domenii

”Spre exemplu, hibrizii de drojdie care conţin trăsături din speciile nou descoperite, pot adăuga o notă de cuişoare picante la aroma finală a produsului fermentat”, a mai precizat cercetătoarea.

Descoperirea poate fi folosită în mai multe domenii, nu doar cel al berii. Aceasta deschide noi oportunităţi în producţia de alimente şi băuturi, și poate duce la dezvoltarea unor noi ”fabrici de celule” din drojdie, care ar putea fi utilizate în domeniul biotehnologiei industriale pentru a biofabrica în mod sustenabil produse farmaceutice, substanţe chimice şi combustibili.

”Această cercetare demonstrează modul în care potenţialul de îmbunătăţire a biodiversităţii naturale şi de dezvoltare a unor noi hibrizi este mai mare decât se credea şi va oferi industriei noi modalităţi de a genera opţiuni noi şi interesante pentru consumatori”, a adăugat ea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...