Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți. Aproape toată producția merge la export

Ana Anitoiu 21.10.2021, 10:00

Străinii sunt înnebuniți după o băutură din România pregătită într-o zonă special aleasă. Aproape toată producția merge la export, după ce crama în care are loc s-a remarcat la un concurs internațional ce a fost organizat în 2018 la Londra.

Ce băutură din România adoră străinii

Băutura produsă în România adorată de străini este un vin spumant ce se produce după metoda tradițională din Franța, dar în dealul din Șimleul Silvaniei, într-o cramă ce a fost săpată în rocă vulcanică în urmă cu 200 de ani, așezată în mijlocul unui amfiteatru de viță de vie.

Lucrările din dealul sin Șimleul Silvaniei au început în secolul al XVIII-lea și au fost extinse de regimul comunist în anii ’70. Mediul oferă umiditate și o temperatură constantă de 12 grade Celsius, astfel încât condițiile pentru fermentarea vinului spumant sunt excelente.

“Suntem o cramă care de la bun început a fost gândită și proiectată pentru a fi cramă de spumante. Zona a fost special aleasă pentru așa ceva, pentru că are niște caracteristici care sunt extrem de importante când vine vorba de a producere spumante. Climatul este unul mai răcoros”, a spus directorul de marketing al cramei, Balazs Ilonczai.

“Avem vinuri bune, avem vinificatori foarte ok, avem un potențial și mai bun, să zic așa, de aceea vin o mulțime de investitori străini din Italia, din Franța, ca să valorifice acest potențial de terroir (sol pentru vie, n.r.) ce avem”, a adăugat administratorul cramei, Edit Wilma Leitersdorfer.

Bautura din Romania dupa care strainii sunt innebuniti. Aproape toata productia merge la export
Imagine din crama

Cum a ajuns băutura produsă în România celebră în străinătate

Actualii acționari ai cramei trimit aproape toată producția la export, după ce s-au remarcat la concursul menționat, unde au prezentat solul pentru vie, ”terroir” în limba franceză. În urma acestui succes, un restaurant cu două stele Michelin din Budapestea le-a introdus vinul pe meniu.

”Concursul a fost unul dintre loviturile mari date de noi. Ne știu de acolo, au încredere în acea listă și se uită din an în an. După prima medalie de aur pe care am câștigat-o în primele două săptămâni am primit 50 de e-mail-uri pentru noi colaborari din Spania, din Italia, din Norvegia, de peste tot de pe unde vă puteți imagina”, a spus Balazs Ilonczai.

Vinificatorul cramei ce se află în renovare, Csaba, a absolvit facultatea de horticultură la Mureș. În fiecare an, el merge în regiunea Champagne din Franța pentru a învăța. În plus, în fiecare toamnă, un specialist din Franța vine în România să îi dea sfaturi despre vinuri.

În România există 12 zone cu indicație geografică protejată pentru vinuri. Acestea sunt zone recunoscute la nivelul întregii Europe pentru soiuri, soluri și o tradție veche în producția vinului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...