Banca Transilvania face anunțul, e fără precedent: ce s-a întâmplat cu banii gigantului, cu profitul

Gabriel Peneș, Mihai Roșoiu 27.02.2023, 10:43
Banca Transilvania face anunțul, e fără precedent: ce s-a întâmplat cu banii gigantului, cu profitul

Banca Transilvania face anunțul, e fără precedent. Cea mai mare bancă din România a făcut publice rezultatele financiare pe anul 2022. Situația acestei bănci cu capital privat românesc majoritar a ajuns, pentru prima oară de la înființarea ei, în această situație.

Banca Transilvania face anunțul, e fără precedent

Banca Transilvania, înființată în 1993, la Cluj-Napoca și devenită operațională în 1994, are capital privat românesc majoritar. În cele trei decenii de existență, anul 2015 a fost considerat cel mai bun din punct de vedere al rezultatelor financiare. Dar, 2022 l-a depășit, conform celor comunicate de instituția bancară.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a înregistrat un profit net de 2,48 miliarde de lei la nivel de grup în 2022, în creștere cu 23% comparativ cu anul anterior. Acesta este cel mai mare profit înregistrat de Banca Transilvania de la înființare, depășind recordul din 2015, cifrat la 2,41 miliarde de lei, atunci când a fost integrat câștigul din preluarea Volksbank România.

Creșterea profitului a fost susținută în primul rând de veniturile din dobânzi și cele din speze și comisioane. Per ansamblu, Grupul BT a înregistrat venituri operaționale de 6,27 miliarde de lei în 2022, reprezentând un plus de 27% comparativ cu anul anterior.

Creditele au crescut până la 68 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 119,7 miliarde lei, din care 79,9 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 39,85 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

Banca Transilvania face anunțul, e fără precedent ce s-a întâmplat cu banii gigantului, cu profitul
Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a anunțat realizarea, în 2022, celui mai mare profit din istoria instituției bancare cu capital majoritar românesc

Ce s-a întâmplat cu banii gigantului, cu profitul

Eficienţa operaţională a băncii, reflectat de raportul cost/venit, s-a păstrat la nivelul confortabil de 49,7% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.

„A fost un an foarte complicat, marcat de războiul din Ucraina și de multiple incertitudini în plan economic, generate de inflație și de criza energetică. În pofida acestui context dificil, economia României a traversat bine această perioadă. În ceea ce ne privește, am continuat să fim cel mai mare finanțator din România și cel mai mare partener al programelor guvernamentale lansate în 2022.

Am continuat, de asemenea, să investim în tehnologie, digitalizare și infrastructură și am consolidat poziția băncii și a Grupului BT pe piața locală. Rezultatele financiare confirmă așteptările noastre și sunt baza planurilor ambițioase pentru viitor. Suntem atenți și preocupați de evenimentele geopolitice și macroeconomice, dar în același timp deschiși și la eventuale oportunități”, menționează, într-un comunicat de presă, Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania, citat de wall-street.ro.

Conducerea băncii va propune Consiliului de Administrație o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat. Propunerea este în concordanță cu recomandările de prudență ale Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială și ale Băncii Naționale a României, având în vedere contextul internațional volatil și provocările interne.

Potrivit băncii, peste 12.000 de români şi-au cumpărat locuinţă cu ajutorul BT, suma acordată fiind de peste 3,6 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 17 miliarde lei. Peste 100.000 de credite de consum, de aproximativ 3,8 miliarde lei, au fost acordate anul trecut. Soldul acestor credite a ajuns la 9,6 miliarde lei.

Banca a acordat peste 16.000 de împrumuturi noi, în valoare de 4,5 miliarde lei, pentru aproximativ 16.300 de clienţi IMM&Micro. Portofoliul creditelor IMM a ajuns la 22,5 miliarde lei, iar numărul creditelor noi acordate de bancă a crescut cu aproape 10% în 2022 față de 2021,

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....