Banca Transilvania cumpără o nouă bancă în România. Tranzacția, aprobată de Consiliul Concurenței

Ioana Bucur 06.10.2021, 23:38
Banca Transilvania cumpără o nouă bancă în România. Tranzacția, aprobată de Consiliul Concurenței

Mișcare uriașă, Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția prin care Banca Transilvania cumpără o nouă bancă în România.

Banca Transilvania se impune pe piața bancară din România

După ce s-a impus ca lider pe piață, în 2018, cea mai mare bancă din România se pregătește pentru o nouă achiziție importantă. Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția prin care Banca Transilvania cumpără o altă bancă.

„Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Banca Transilvania intenţionează să preia Idea Bank şi, indirect, Idea Investment S.A., Idea Leasing IFN şi Idea Broker de Asigurare”, arată autoritatea de concurenţă.

La începutul lunii iunie, Banca Transilvania a preluat, în schimbul sumei fabuloase de 43 de milioane de euro, pachetul integral de acţiuni deţinut de polonezii de la Getin Holding la Idea Bank, inclusiv participaţiile din cadrul societăţilor Idea Investment, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare.

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Banca Transilvania cumpără o nouă bancă în România

Cea mai mare bancă din România

La sfârșitul anului 2020, Idea Bank deținea o cotă de piață de 0,48%, având active de 2,7 miliarde de lei, echivalentul  555 de milioane de euro, în timp ce capitalul propriu al băncii era de 229 milioane de lei – 47 mil. euro -, faţă de un capital social de 326 milioane de lei, diferenţa negativă de 114 de milioane reprezentând pierderea acumulată în timp şi care nu a fost recuperată până acum.

Idea Bank, Idea Investment, Idea Leasing IFN şi Idea Broker de Asigurare fac parte din Grupul Idea în România. Idea Bank oferă servicii financiar-bancare, Idea Investment oferă servicii de consultanţă financiară pentru companiile din grupul Idea, în timp ce Idea Leasing IFN furnizează servicii de leasing financiar şi credite destinate persoanelor juridice, iar Idea Broker de Asigurare intermediază produse de asigurare.

Banca Transilvania a devenit în 2018, pentru întâia oară, lider pe piața bancară din România, detașându-se și în 2020, ajungând la active de apro­ximativ 103,4 mld. lei şi o cotă de piaţă de aproape 18,5%, în creştere faţă de nivelul de 17,7% din 2019.

În S1/2021, instituţia bancară a raportat un profit net de 901 mil. lei, în creştere cu 48,3% comparativ cu câştigul din S1/2020, în timp ce veniturile operaţio­nale, de aproape 2,2 mld. lei, au crescut cu 16,8% peste nivelul încasărilor din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...