Banca din România care se teme să nu fie sancționată din greșeală. Mesajul care are legătură cu Rusia lui Putin

Iancu Andreea 23.02.2022, 13:29
Banca din România care se teme să nu fie sancționată din greșeală. Mesajul care are legătură cu Rusia lui Putin

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina escaladează. Decizia liderului rus, Vladimir Putin, de a recunoaște independența provinciilor ucrainene Donețk și Lugansk, au atras sancțiuni financiare din partea NATO și UE. În acest context, o bancă din România se teme să nu fie sancționată din greșeală și de aceea a transmis un mesaj care oferă explicații în raport cu Rusia și liderul de la Kremlin.

Ce bancă din România se teme să nu fie sancționată din greșeală

SUA, Germania, Marea Britanie și Japonia au anunțat primele sancțiuni împotriva Rusiei, după ce președintele Vladimir Putin a menționat că recunoaște două regiuni separatiste, pro-ruse, din Ucraina, drept independente. Astfel, liderii lumii au reacționat și au stabilit taxarea aspră, din punct de vedere financiar, a rușilor, ca urmare a acestei mutări politice. În acest context, o bancă din România se teme să nu fie sancționată din greșeală, după ce Marea Britanie a confundat o astfel de instituție bancară.

Pe lângă blocarea procesului de autorizare a conductei Nord Stream 2, Occidentul dorește anularea posibilității de finanțare a Rusiei din instituții bancare vestice sau de pe piețele de capital. O bancă din România, la care statul român deține a doua participație ca mărime, după Rusia, Turcia și Grecia, transmite că nu ar trebui să fie confundată și deci să nu i se aplice sancțiunile anti-Rusia, stabilite de occidentali.

Mesajul transmis de reprezentanții instituției bancare

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (Black Sea Trade & Development Bank – BSTDB) se află în controlul statului român într-un procent de 14% din capital. Rusia, Turcia și Grecia dețin fiecare câte 16,5% din acțiuni. Cu toate acestea, reprezentanții instituției financiare se tem să nu fie confundați cu o alta, cu nume asemănător, Black Sea Bank for Reconstruction and Development (BSBRD) din Crimeea. Cea din urmă a fost sancționată recent de britanici.

„A SE EVITA CONFUZIA: Black Sea Trade & Development Bank nu este Black Sea Bank for Reconstruction and Development din Simferopol, Crimea. Ca urmare a anunțului sancțiunilor Marii Britanii la adresa Black Sea Bank for Reconstruction and Development, Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB) avertizează public că BSTDB nu are nicio legătură, nu este în niciun fel afiliată și nu întreține niciun fel de raporturi cu Black Sea Bank for Reconstruction and Development. Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB) este o instituție financiară internațională, înființată de 11 state din regiunea Mării Negre și cu sediul în Grecia, la Thessaloniki”, transmite BSTDB.

Banca din România care se teme să nu fie sancționată din greșeală
Reprezentanți ai Black Sea Trade & Development Bank

Țara noastră îi are drept reprezentanți pe secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Publice (MFP) Alin Chițu, iar în Consiliul de Administrație se regăsește Diana Blindu, șefa Serviciului de relații financiare internaționale din minister. Pe de altă parte, președintele BSTDB este rusul Dmitri Pankin, fost ministru adjunct de Finanțe al Federației Ruse, timp de 10 ani, în perioada 2005-2015.

Marea Britanie, sancțiune din greșeală. Ce bănci au confundat autoritățile, în contextul tensiunilor cu Rusia

Marți, britanicii au decis sancționarea a cinci bănci rusești și trei oligarhi apropiați ai regimului de la Kremlin, în urma recunoașterii independenței regiunilor separatiste ucrainene. Din greșeală însă, Marea Britanie a atribuit sancțiunile la adresa Băncii Rossiya, „Neglinnaya, 12, Moscova, 107016, Rusia”, care este adresa băncii centrale a Rusiei, cunoscută în rusă drept ”Bank Rossiya”. Confuzia a apărut din cauza faptului că banca privată Rossiya are același nume cu banca centrală rusă, însă se regăsește la o altă adresa, în orașul Sankt Petersburg.

Pe de altă parte, sancțiunile au fost emise și pentru Black Sea Bank for Reconstruction and Development, instituția financiară care a fost înființată după anexarea Crimeei de către Federația Rusă în 2014. În motivația oficială, Marea Britanie a decis înghețarea oricăror active deținute de bancă în regiunea britanică și interzicerea oricăror tranzacții.

„A profitat de temerile sectorului bancar față de sancțiunile occidentale, precum și de penuria de bănci din Crimea. Black Sea Bank for Reconstruction and Development a sprijinit consolidarea anexării Crimeei la Federația Rusă prin intermediul sistemului financiar”, au transmis reprezentanții Marii Britanii.

În plus, britanicii au anunțat sancțiuni pentru trei oligarhi ruși: Boris Rotenberg, Igor Rotenberg și Gennady Timchenko.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...