Analiză CNN. Criza din Ucraina a blocat conducta Nord Stream 2 ca sancțiune pentru Rusia. Urmările acestei decizii

Beatrice Dumitru 23.02.2022, 10:44
Analiză CNN. Criza din Ucraina a blocat conducta Nord Stream 2 ca sancțiune pentru Rusia. Urmările acestei decizii

Există puține proiecte energetice în lume la fel de controversate precum gazoductul Nord Stream 2, iar marți aproape că a fost anulat, după ce cancelarul Germaniei Olaf Scholz a anunțat că a oprit procesul de certificare. Germania a recurs la această măsură pentru a sancționa Rusia, după ce Vladimir Putin a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk și a dat ordin să fie trimise trupe în estul Ucrainei.

Controversatul gazoduct Nord Stream 2

Conducta de 1.230 de kilometri trebuia să transporte cantități uriașe de gaze naturale direct din Rusia către Europa, prin Germania și, chiar dacă a fost finalizată în septembrie 2021, până acum aceasta nu fost dată în folosință.

Proiectul a divizat politicienii, analiștii și europenii de ani de zile și a fost afectat de întârzieri, sancțiuni  ale SUA și opoziție față de impactul său asupra crizei climatice. Anunțul cancelarului german Olaf Scholz a fost cel mai puternic răspuns concret de până acum din partea Occidentului la agresiunile ,Rusiei în estul Ucrainei.

Dar decizia pune Europa într-o poziție inconfortabilă, deoarece Rusia ar putea, pur și simplu, să închidă celelalte robinete de gaz care alimentează cea mai mare parte a continentului și să lase milioane de oameni în întuneric și frig. Gazul natural este combustibilul care poate alimenta încălzitoare de apă, sobe și cuptoare, scrie CNN.

Analiză CNN. Criza din Ucraian a blocat conducta Nord Stream 2 ca sancțiune pentru Rusia. Urmările acestei decizii
Nord Stream 2, unul dintre cele mai controversate proiecte.

Nord Stream 2, armă geopolitică pentru Rusia

Germania primește deja gaz rusesc prin Nord Stream 1, o conductă similară care trece și prin Marea Baltică. Dar, pe măsură ce Rusia și-a intensificat acțiunea militară în Ucraina presiunea asupra Berlinului de a opri proiectul a crescut. Indiferent dacă Germania abandonează oficial Nord Stream 2 pe termen lung, acțiunile Rusiei în Ucraina fac proiectul mort din punct de vedere politic.

Temerile că Rusia ar folosi Nord Stream 2 ca armă geopolitică pentru a-și promova interesele și dorințele expansioniste în Europa se dovedesc, acum, întemeiate. Dar încărcarea gazoductului cu gaz va slăbi și mai mult poziția Europei.

Noul guvern de coaliție al Germaniei are o prezență puternică a Verzilor care s-au opus dependenței crescute de gazul natural, un combustibil fosil care acum contribuie la mai multe emisii de gaze cu efect de seră în UE decât cărbunele, așa că a devenit dependent de ceea ce trebuia să fie un combustibil pentru trecerea la surse regenerabile.

Germania se opune energiei nucleare

Nord Stream 2 ar fi adăugat 100 de milioane de tone de dioxid de carbon în atmosferă în fiecare an, ca să nu mai vorbim de scurgerile de metan, un gaz cu efect de seră cu puterea de încălzire a planetei de peste 80 de ori mai mare decât CO2 pe termen scurt.

Acum, Europa, în special Germania, are ocazia să folosească acest moment pentru a se îndepărta nu doar de Nord Stream 2, ci și de dependența tot mai mare de gazele fosili. Germania este una dintre puținele țări dezvoltate care se opun energiei nucleare și este în proces de a închide centralele. Fără el, a devenit foarte dependentă de gaz și va avea nevoie să gândească o nouă strategie pentru a accelera generarea de energie din surse regenerabile.

Pe termen scurt, Europa poate să caute surse de gaze din alte țări, dar nu în cantități suficiente pentru a înlocui gazul din Rusia

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...