Balonul-spion din China a survolat mai multe ținte militare în timp ce se afla deasupra Americii: „În acest fel opera”

Elena Avramescu 07.02.2023, 09:13
Balonul-spion din China a survolat mai multe ținte militare în timp ce se afla deasupra Americii: „În acest fel opera”

La data de 28 ianuarie, un balon de supraveghere al Chinei a intrat pentru prima oară în spațiul aerian american la nord de Insulele Aleutine din Alaska. La acel moment, oficialii americani erau de părere că acesta își va contina drumul pe o traiectorie nordică deasupra unor regiuni mai puțin populate, însă balonul a survolat mai multe obiective militare importante ce aparțin armatei americane.

Oficialii americani, îngrijorați după apariția balonului-spion al Beijingului

Traiectoria balonului s-a schimbat la două zile după ce a fost zărit, astfel că a încetinit, după care a plutit deasupra Canadei, iar apoi s-a îndreptat spre sud pe o nouă traiectorie, ajungând deasupra statului Idaho.

„Atunci am știut că este diferit”, a spus unul dintre oficiali.

În urmă cu ceva timp, astfel de baloane de spionaj ale Beijingului au mai pătruns deasupra teritoriilor americane, dar manevrele efectuate, mai precis îndreptarea către obiective importante ale armatei americane, i-a îngrijorat destul de mult pe cei de la NORAD – Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială.

Se pare că SUA operează o bază militară și silozuri cu rachete nucleare în statul Montana, care are graniță cu Idaho.

Acest balon-spion a creat controverse în Statele Unite, tocmai de aceea secretarul de stat Antony Blinken ți-a anulat vizita la Beijing, ce era programată inițial pentru perioada 5-6 februarie.

Un presupus balon spion chinez a fost zarit deasupra Statelor Unite
Balonul-spion din China

Și președintele american Joe Biden a intervenit în această problemă, solicitând cerut săptămâna trecută opțiuni militare pentru rezolvarea crizei care la acea vreme era încă secretă, dar continua să se intensifice.

„Miercuri, când am fost informat despre balon, am ordonat Pentagonului să îl doboare. Chiar miercuri, cât mai devreme posibil. Ei au decis, pentru a nu provoca pagube la sol, că cel mai bun moment ar fi când va ajunge deasupra apei. La o limită de 12 mile (19,3 kilometri n.r.). L-au doborât cu succes şi vreau să felicit aviatorii pentru ce au făcut”, a spus preşedintele Joe Biden.

„Le-am zis să tragă în el. Ei mi-au zis: să aşteptăm locul cel mai sigur pentru a face asta”, a răspuns Biden, atunci când a fost întrebat ce sfat a primit din partea consilierilor militari.

Armata americană a doborât balonul deasupra Oceanului Atlantic, pe coasta de est a ţării. Acţiunea a fost filmată de un amator, care a postat imaginile pe reţelele de socializare.

Ulterior, unul dintre oficialii americani a spus că balonul avea abilitatea de a rămâne pe loc în zone în care curenții de aer ar fi trebuit să îl poarte mai departe dacă acesta ar fi fost în derivă.

„L-am văzut cum o făcea. Survola deasupra unor obiective. Mergea la stânga, la dreapta. L-am văzut cum manevra în curentul de aer. În acest fel opera”, a spus oficialul, care a adăugat că aeronava avea elice și cârme.

China a ieșit rapid la declarații, susținând că balonul era un aparat civil folosit, printre altele, în scop meteorologic, care a deviat de la curs înspre spațiul aerian american „în mod complet accidental”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...